Mersin’de iki gün arayla meydana gelen 6 tarım işçisinin hayatını kaybettiği, 37 tarım işçisinin yaralandığı kazalar, yollarda iş cinayetine giden tarım işçilerinin dramını bir kez daha gündeme getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması ve kalıcı çözüm üretilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na Meclis araştırma önergesi verdi. Tarım işçilerinin […]

Tarım işçileriyle ilgili Meclis araştırması istendi: 40 Lira için ölüme yolculuk

Mersin’de iki gün arayla meydana gelen 6 tarım işçisinin hayatını kaybettiği, 37 tarım işçisinin yaralandığı kazalar, yollarda iş cinayetine giden tarım işçilerinin dramını bir kez daha gündeme getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması ve kalıcı çözüm üretilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na Meclis araştırma önergesi verdi.

Tarım işçilerinin barınmadan, ulaşıma, sağlıktan eğitime ciddi sorunları olmasına karşın AKP’nin bu sorunları görmezden geldiğini kaydeden Ağbaba, “Mecliste konuyu defalarca gündeme getirmemize rağmen verdiğimiz araştırma önergeleri her defasında AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Reddedilen her bir önerge karşımıza trafik kazası ve ölüm olarak geliyor. Bugün yitirdiğimiz her bir işçinin sorumluluğu önergelerimizi reddeden AKP milletvekillerinin boynundadır. Isparta’da, Denizli’de, Gümüşhane’de, Afşin’de, Malatya’da ve en son Silifke ve Erdemli’de devrilen, kaza yapan araçların asıl sürücüsü AKP’dir” dedi.

YÜZDE 80’İNİN SOSYAL GÜVENCESİ YOK

Ağbaba, araştırma önergesinde tarım işçiliği ve/veya mevsimlik tarım işçiliğinin genellikle sigortasız, örgütsüz, sürekli yer değiştirilen, hastalık ve erken ölümlerin sık görüldüğü, ciddi anlamda eğitim sorununun yaşandığı bir iş olduğunu kaydederek, “Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de mevsimlik iş için göç edenler, aileleri ile birlikte yaklaşık 500 bin civarındadır. Mevsimlik tarım işçilerinin yaklaşık yüzde 60’ının geliri yoksulluk sınırının altında yer alırken, anne ölümü riski on; bebek ölüm riski beş kat fazla olan işçilerin kız çocuklarının dörtte biri okula hiç gidememektedir. 15-49 yaş arası mevsimlik tarım kadın tarım işçilerinin yüzde 90’ı ilkokulu bitirmemiştir” ifadelerini kullandı. Tarım işçilerinin lastik çizmelerini giyinip 40 lira yevmiye için yollarda yaşamını yitirdiklerini söyleyen Ağbaba, ölümlerin son bulmasını ve bir an önce gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.