Tarım işçisi kadınlar tepkili: Erkeklerle aynı işi yapıyoruz aynı ücreti alamıyoruz!

Siirt’te fıstık hasadında çalışan kadınlara 75, erkeklere 120 TL veriliyor. Kadınlar, “Erkeklerle aynı işi yapıyoruz ama aynı ücreti alamıyoruz. Bu haksızlık değil de nedir?” diye soruyor.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan 16 yaşındaki lise öğrencisi Ş.S., yaptıkları işin çok zor olduğunu ama emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. S., “Hemşirelik okumayı düşünüyorum. Burada öğrenciler çok çalışıyor, amaçları benim gibi okul harçlığını çıkarmak ama bu paraya bu iş yapılacak gibi değil” dedi.
Hızna Kansu (27) ise emek sömürüsünün kadın işçilerde daha yoğun olduğunu vurguladı. Erkek işçilerin neredeyse 2 kat daha fazla ücret aldığını belirten Kansu, tepkisini şöyle dile getirdi: “Aynı işi yapmamıza rağmen kadınlar 75 TL, erkekler 120 TL, kimi yerlerde ise erkekler 150 TL yevmiye alıyor. Biz kadınlar olarak onlardan daha fazla iş yapıyoruz ama aynı ücreti alamıyoruz. Bu haksızlık değil de nedir?”

Çocuklarıyla birlikte çalışmak zorunda olduğunu ifade eden 70 yaşındaki Hazal Çiçek ise “Kim yaşlıların durumu iyi diyorsa yalan diyor. Benim emekli bir aylığım bile yok. Yaşımdan ve çalışma koşullarından dolayı zorlansam da çalışmaya mecburum. Ben de erkekler ve kadınlar arasındaki yevmiye farkından şikâyetçiyim” diye konuştu.