Tarım Orkam-Sen İzmir Şubesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi açıklama yaparak, Cumhurbaşkanlığı genelgesine rağmen, İzmir’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı birçok kurumda dönüşümlü çalışma modeline geçilmemesine tepki gösterdi.

"Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kurumlarda dönüşümlü çalışma modeline geçilsin"

BİRGÜN EGE

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan birçok kişi hızla yayılan Covid-19 salgınına rağmen işyerlerinde çalışmaya devam ederken hastalığa yakalandı ve bazıları hayatını kaybetti.

Tarım Orkam-Sen İzmir Şubesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, kamu kurumlarında ve özel sektörlerde pandemiye karşı bazı önlemlerin hayata geçirilmeye çalışılmasına karşın, dönüşümlü çalışma kararını yöneticilerin inisiyatifine bırakılmasına ilgili Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi’nde basın açıklaması açıklama yaparak tepki gösterdi.

Basın açıklamasını okuyan Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, önlemlerin bazı işyerlerinde hiç uygulanmadığı belirterek, “İzmir’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere meslektaşlarımızın ve üyelerimizin bulunduğu Tarım Bakanlığı'na bağlı birçok kurumda idareci kararıyla dönüşümlü çalışma modeline geçilmediğini görmekteyiz. Arkadaşlarımızın sorunlarını değerlendirerek gündeme gelen talepleri idareye iletmek için bir köprü görevi görmeye çalıştık. Bizim yapıcı tutumumuz ve sorunlara çözüm arayan tavrımıza rağmen idarelerin görmezden gelen, hiçe sayan bu tutumunu asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Topal, aşılamada veteriner hekimlerin geç olsa da öncelikli grubun içine dahil edildiği belirterek, taleplerini şu şekilde sıraladı:

>> "Salgın süreci boyunca tüm hizmet binalarının oda, koridor ve tuvalet temizliği rutin bir şekilde ve titizlikle gerçekleştirilmeli. Personelin ihtiyaç duyduğu hijyen malzemeleri maske ve koruyucu teçhizat sağlanmalıdır.

>> İşyerlerindeki çalışma odalarında kararnamelerde belirtilen metrekarelere uyularak, fazla personelin bulunmaması, kalabalığın önlenmesi ve bulaş riskinin azaltılması için dönüşümlü çalışma modeline acilen geçilmelidir.

>> Eşi ister kamuda ister özel sektörde çalışsın erkek-kadın ayrımı yapılmadan tüm kamu personelini kapsayan dönüşümlü ücretli ebeveyn izni hayata geçirilmelidir.

>> Gıda denetimi yapan personele dayatılan gıda denetim kotalarının acilen kaldırılarak daha sağlıklı ve uygulanabilir bir çalışma programı geliştirilmelidir.

>> Sağlıklı Gıda devamlılığı, verimli tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için kritik bir noktada görev yapan bütün Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları ile özel sektörde çalışan Ziraat, Su Ürünleri ve Tütün Teknoloji Mühendislerinin öncelikli meslek grubu kabul edilerek, acilen Covid-19 aşılamalarına dahil edilmesi gerekmektedir."