Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görev almak üzere atama bekleyen yaklaşık 150 bin mühendis ve veteriner hekim varken bakanlık iki senedir vaatlerini yerine getirmiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın atama vaadi 3 bin kişi, gerçekler 500 kişi

ARDA ÖZARDA

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görev almak üzere atama bekleyen yaklaşık 150 bin gıda, ziraat, su ürünleri, orman mühendisi ve veteriner hekimler varken bakanlık iki senedir vaatlerini yerine getirmeyerek atama gerçekleştirmiyor. Bakanlık, 3 bin kişilik atama yapacağını vaadetti ancak yalnızca 500 kişi atadı. İki senedir atama bekleyen insanlar KPSS puanlarının geçersiz olması riski ile karşı karşıya. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın da soru önergeleri ile üzerine gittiği konuda Tarım ve Orman Bakanlığı kurum içi atamalar ile konuyu kapamaya çalışıyor.

Bir dönem önceki Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve şu an ki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli atama yapacaklarını vaat etmelerine rağmen atama yapılmıyor. KPSS sınavına girmiş, yüksek puanlar almış insanlar yakında puanlarının geçersiz sayılacağını ve tekrardan KPSS sınavına hazırlanmaları gerektiğini aktardı. Her sene kurumlarda yaklaşık 3500 kişi emekli olurken bu mevkilere kurum içi atamaların yapılması yeni istihdamların oluşturulmaması dikkat çekti.

“GENÇLERİN EMEKLERİ HEBA EDİLİYOR”

Konu ile ilgili BirGün’e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mahir Polat bu atamaların yapılmamasının hem gençlerin emeklerini heba etmek olduğunu hem de ülkede olabilecek doğa, gıda, tarım gibi alanlarda felaketlere zemin hazırladığını söyledi.

Polat, “Biz bu atamalarla ilgili hem bir yurttaş hem de bir milletvekili olarak defalarca soru önergeleri ile dile getirdik. Bakanlıktan tuhaf ve aydınlatıcı olmayan cevaplar aldık. Yüzbinlere varan gıda, ziraat, su ürünleri, orman mühendisi ve veteriner hekimler işsizlik pençesinde. Daha önceki Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba ve şuan ki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bu gençlerimize atama sözü vermişlerdi. Fakat şu an gelinen noktada bu gençler 2018 yılında aldıkları yükse KPSS puanlarını kaybetme riski ile karşı karşıyalar. Bu gençler hayatlarından fedakârlık ederek tekrardan hazırlanmak zorundalar. Atama yapılmayan bu insanlar geleceğimizi, doğamızı, gıdamızı emanet ettiğimiz insanlar. Bu insanları istihdam etmemek devletteki bir boşluğu da gözler önüne seriyor. Yaklaşık 3500 kişi her sene emekli oluyor, en azından buraları gençlerle doldurmamız gerekir. Geçmiş dönem ve şuan da ki bakanlar 3 bin- 4 bin arası atama yapacağız vaadi vermelerine rağmen soru önergelerimize verilen cevaplara baktığımızda yapılan atama sayısı 500 civarlarında bile değil. Bu 500 kişinin arasında yeni insanların ataması değil kurum içi kaydırmalardan oluşuyor” diye konuştu.