TARİŞ Fabrikası'nda DİSK Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan arkadaşlarına sahip çıkan işçiler eylem başlattı, çevik kuvvet 63 işçi ve sendikacıyı gözaltına aldı. DİSK Gıda-İş Başkanı Seyit Arslan, "Bu yasalar hep işverenden yana mı olacak!" dedi

TARİŞ'te 7 işçi işten atıldı, işçiler eylem başlattı

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Fabrikası'nda 7 işçi, DİSK Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atıldı. Bunun üzerine diğer işçiler, atılan arkadaşlarının işe geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle fabrika içinde eylem başlattı. Fabrikaya gelen çevik kuvvet polisi, aralarında sendikacıların da olduğu 63 kişiyi gözaltına aldı.

BİRÇOK SENDİKADAN DESTEK

DERİTEKS, Genel-İş, Birleşik Metal-İş’in de aralarında olduğu birçok sendika, TARİŞ işçilerine desteğe geldi. Gözaltına alınıp serbest bırakılanlar arasında DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Genel-İş İşyeri Temsilcisi Eren Bilgen, Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu, Genel-İş 2 No’lu Şube Yöneticisi Bayram Kesgin, Birleşik Metal-İş İşyeri Temsilcisi Sedat Sadak, Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Mazhar Uzbek, Genel-İş 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Ümit Gültekin ve Akar Tekstil işyeri temsilcileri de yer aldı.

GECEYİ GÖZALTINDA GEÇİRDİLER

Geceyi gözaltında geçiren işçiler ve sendikacılar sabahın erken saatlerinde serbest bırakılırken, yaşananlara tepki gösteren DİSK Gıda-İş Sendikası atılan işçiler geri alınıncaya kadar fabrika önünde direnişi sürdüreceklerini duyurdu.

"İŞÇİLER YASAL HAKLARINI KULLANDI"

Fabrikanın önünde dün sabah DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, fabrikada örgütlenme çalışmasını yaklaşık 5 ay önce tamamladıklarını, ancak işverenin sendikayı tanımayarak üyelerine baskı yaptığını belirtti.

Aslan, “Hukuksuzluğun sorumluları bunun hesabını verecekler. Atılan işçilerin geri alınmasını ve sendikamızla diyaloğa geçilmesini istiyoruz. Diyaloğa yanaşmazlarsa mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” dedi.

İşçilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren Aslan, “"İki kez TARİŞ'le görüşme talep ettik. Onlar, 'Biz sendikalı işçi istemiyoruz' dedi. İşçiler istifaya zorlanırken, yasalar neden uygulanmıyor? Bu yasalar hep işverenlerden yana mı olacak? İşçilerin hak ve özgürlükleri güvence altına alınmadığı taktirde demokrasiden söz etmek mümkün olmaz. İşçi arkadaşlarımız gece boyunca gözaltında kaldı. Suç var mı, yok. İşçiler yasal haklarını kullandı. Talebimiz insanca yaşamaya yetecek bir ücrettir. Sendikanın tanınmasını ve toplu sözleşme yapılmasını istiyoruz. Atılan işçiler işe geri dönene kadar fabrika önünden ayrılmayacağız. Sendika haklarını kullandıkları için cezalandırıldılar” diye konuştu.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da talepleri kabul edilmediği takdirde İzmir halkına TARİŞ ürünlerini almama çağrısında bulunacaklarını belirtti.

TARİŞ'TEN AÇIKLAMA

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nden yapılan açıklamada ise işçilerin sendikalı oldukları için değil, ihtiyaç fazlası personelin tasfiyesi kararı doğrultusunda işten çıkarıldığı iddia edildi.