Tarlalarda yaşam mücadelesi

Tarlalardan sofralarımıza uzanan tarım ürünlerinde en büyük emeği veren tarım işçilerinin mesaisi başladı. Anadolu’nun dört bir yanında ürün toplayan tarım işçileri çalışmak, para kazanmak için evlerinden yüzlerce kilometre uzağa taşındı. İşçiler ilk olarak sarımsak hasadı için Antep’in Araban Ovası’na gelerek çadırlarını kurdu.

Çalışma koşulları oldukça ağır olan tarım işçileri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da salgınla mücadele etmek zorunda. Tarım işçileri onlarca kişilik çadırlarda kalarak banyo, tuvalet, mutfak gibi ihtiyaç alanlarını yüzlerce kişiyle ortaklaşarak aylarca yaşamaya çalışacak. İktidarın ise tarım işçilerinin çalışma koşullarına yönelik herhangi bir politikası yok. Yüzlerce kişi aynı alanda aylarca çalışmak zorunda kalsalar da aşıda öncelikli değiller. Tarım işçileri dayıbaşı denen işverenlerinin insafına bırakılmış durumdalar. Her yıl binlerce işçi ve aileleri, ekmek parası için yaşadıkları topraklardan ayrılarak çeşitli tarım bölgelerine gidiyor. Nisan ayı ile birlikte başlayan zorlu yolculuk 3 ila 4 ay arasında sürüyor. Güneydoğunun çeşitli illerinden gelen işçiler önce Antep’in Araban ilçesine gelerek burada sarımsak hasadına başladı. İşçiler, sarımsak hasadının ardından ise Malatya’ya kayısı toplamaya gideceklerini söylüyor. Mevsimlik işçiler ve aileleri, geldikleri Araban Ovası’nda kendi imkânlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor.

12 YAŞINDA ZORLU HAYAT

Ailesiyle beraber Araban Ovası’nda sarımsak toplamak için gelen 12 yaşındaki Muhammet, “Urfa’dan geliyorum. Okula gidiyorum. Ailem çalışırken ben de kardeşlerimle oynuyorum” dedi. Ailesinin geçimine katkı sağlamak için mevsimlik işçi olarak Antep’e gelen üniversite öğrencisi İsmet ise, “Şu an sarımsağın hasadını bekliyoruz. 2 yıldır buraya geliyoruz. Buradan Malatya’ya kayısıya gideceğiz. Burada çalışmak istersen 4 ay iş var. Urfa’dan geliyoruz. Üniversite öğrencisiyim, okulum kapalı olduğu için buraya geldim” şeklinde konuştu.

Ailesine yardım için sarımsak hasadına gelen Sıla Derin de, “Buraya ailemle geldim. Onlara yardım ediyorum. İhtiyaçlarımızı karşılıyoruz. İki yıldır buraya geliyorum. Burada 1-2 ay çalışacağız. Buradan sonra kayısı için Malatya’ya gideceğiz. Sarımsak işi yapıyoruz. Ben 8’inci sınıfa gidiyorum. Çalışmaya geldiğim için gidemiyorum. Küçük kardeşime bakıyorum” ifadelerini kullandı.

İHA