Sarıyer’de kurulan ‘Hayır’ çadırını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada “Sizin genel başkanınız yalancı” dedi. Samsun’da yaşananları anlattı

Tartışmalı ‘Hayır’ ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün İstanbul’un Sarıyer ilçesinde 16 Nisan referandumu için kurulan ‘Hayır’ çadırına uğradı. Çadırda ‘Hayır’cılarla anayasa değişikliği teklifine dair tartışan Erdoğan, “Sizin genel başkanınız yalan söylüyor” dedi.

Erdoğan, Huber Köşkü’nden havalimanına giderken Sarıyer Hacıosman Metro Durağı’nda makam aracından indi ve referandum standlarını ziyaret etti. AKP Sarıyer Gençlik Kollarının ‘Evet’ standını ziyaret eden Erdoğan, ardından davet üzerine CHP’nin ‘Hayır’ çadırına geçti.

3. Köprü tartışması

Çadırda yaklaşık 15 dakika kalan Cumhurbaşkanı, buradakilerle Anayasa değişikliğine dair tartıştı. Bir yurttaşın 3. Köprü’ye Yavuz Sultan Selim adı verilmesinin Alevileri rencide ettiğini söylemesi üzerine Erdoğan Yavuz Sultan Selim’in en önemli padişahlardan olduğunu anlattı, “Sizin genel başkanınız Alevi” diyerek de Alevilere ayrımcılık yapılmadığını savundu.

Erdoğan, çadırdaki CHP’lilere “Bu ifadelerin çirkin”, “saçmalıyorsun” gibi ifadelerle karşılık verirken “Sizin genel başkanınız yalan söylüyor” diye de konuştu.

CHP: Terörist değillermiş

Erdoğan’ın çadır ziyareti sonrası ilk açıklama CHP’den geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis’te yaptığı açıklamada, “"Cumhurbaşkanı’nın bugün ’hayır’ standını ziyaret etmesinden büyük bir memnuniyet duydum. Cumhurbaşkanı, sonunda ’hayır’ kampanyasına katılanların terörle bir ilgisi olmadığını anlamış bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı bugün hayırlı bir iş yapmıştır” dedi.

‘Kılıçdaroğlu Alevi’

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün Samsun’da yaptığı konuşmada Sarıyer’deki ziyaretine değindi. Hayır çadırındakiler için "söylediği lafa bakın" diyen Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi olduğunu ama siyaset yaptığını anlattı. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “’Evet’ çadırındakilerle görüştüm. Bir de 'Hayır' çadırına uğradım. 'Hayır' çadırındakilere neden hayır dediklerini sordum. 'Biz çağdaş bir Türkiye istiyoruz' dediler.

Şu an çağdaş bir Türkiye yok mu? Yollarınız, hızlı tren, okullar, neyiniz eksik dedim. Maalesef tabii bakıyorsunuz, söylediği lafa bakın... ‘Siz Yavuz Sultan Selim köprüsüne neden o ismi koydunuz?’ Yavuz Sultan Selim Han'ın dönemindeki Osmanlı'yı biliyor musunuz? Böyle bir sultanın adını böyle bir köprüye koymaktan daha önemli ne olabilir.

‘Siz Alevilerle Sunnilerle ayırdınız’ dediler. Biz bu ülkede Alevi sunni ayrımı yapmıyoruz. Böyle bir ayrım varsa Kılıçdaroğlu Alevi. Siyaset yapıyor. Neyi eksik. Ben Dersim katliamını lanetledim. Ama o lanetleyemedi. Lanetlediği zaman bir yerlerlere dokunacak.”

***

Kuzu: Fesih yetkisi var

Saray’a danışmanlık da AKP Milletvekili Burhan Kuzu, anayasa değişikliği teklifinde cumhurbaşkanına “fesih yetkisi” verildiğini söylemiş: “Bizim getirdiğimiz sistemde başkanın fesih yetkisi var!” CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, 27 Aralık 2016’da Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Kuzu’nun “Her yönüyle başkanlık sistemi” adlı kitabından bir bölüm paylaştı. Bu bölüme Kuzu, bazı ülkelerde ‘başkan’a verilen parlamentoyu feshetme yetkisini eleştiriyordu. Erdoğdu’nun bu mesajına kendi Twitter hesabından yanıt veren Burhan Kuzu ise, “Bizim getirdiğimiz sistemde hem Başkanın fesih yetkisi hem de Meclis’in Başkanı seçime götürme yetkisi var. Yani bir denge var” ifadelerini kullandı.

***

CHP’li Özel canlı yayında ispatladı

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yok dediği 'TBMM'yi feshetme yetkisi'ni gösterdiği kitapçıkla var olduğunu ispatladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliği paketinde ''Meclis'i feshetme'' yetkisinin olmadığını iddia etmiş, eğer ispatlanırsa ''istifa'' edeceğini söylemişti.