Zeytinlik Tasarısı dün komisyona geri çekildi. CHP’li Biçer, “Saldırılara karşı tetikte olacağız” derken, zeytin üreticileri, “Yasa tamamen gündemden çıkana kadar rahat uyku yok” ifadelerini kullandı

Tasarı komisyona çekildi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenleme bir kez daha geri çekildi. Hükümetin yedinci kez Meclise getirdiği zeytin yasası hem Meclis içinden hem de kamuoyundan sert eleştiriler aldı. Zeytin üreticilerinin “idam fermanı” şeklinde yorumladığı tasarının geri çekilme açıklamasını AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Üretim Paketi’nin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenleme komisyona çekilecek” ifadeleriyle yaptı.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, AKP’nin 2002’den bugüne zeytinlik yasasının değiştirilmesi yönündeki ısrarını hatırlatarak, “Bu ısrar ve inat da gösteriyor ki, zeytinlikle ilgili kanun tasarıları taraflıdır. Taraf da bellidir; enerji, maden ve turizm şirketleri ve müteahhitleri…” ifadelerini kullandı. AKP’nin iktidarı boyunca ülkedeki ağacı, suyu, toprağı şirketlerin “ceo”su gibi gördüğüne dikkati çeken Biçer, “AKP yeri geldi Alp Gürkan oldu, Mehmet Cengiz oldu, yeri geldi Ali Ağaoğlu oldu. Ya kendi gasp etti ya yandaşa peşkeş çekti” dedi.

‘Halka rağmen karar alınamaz’

Tasarının komisyona çekilmesini AKP’nin halka rağmen karar alamayacağını gösterdiğini söyleyen Biçer, şunları kaydetti: “Etkin bir muhalif duyarlılık sonucu komisyona geri çekildi. Bu geri çekilme, sanatçısından köylüsüne, üreticisinden milletvekiline her yurttaşın duyarlı mücadelesinin başarılı sonucudur.”

‘Bu şekilde karar verilemezdi’

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, “Tasarının geri çekilmesini olumlu değerlendiriyoruz. Böylesine ciddi bir konuyu oldu bitti şeklinde sunmak doğru değildi” ifadelerini kullandı. Tan, geri çekilen madde tasarısının tekrar Meclis gündemine gelmeyeceğine inandığını sözlerine ekledi.

‘Gündemden çıkana kadar rahat uyku yok’

Zeytin yasasının Meclise geldiği andan itibaren kararlılıkla yürüttükleri mücadelelerini Ankara’ya taşıyan üreticilerde ise temkinli sevinç hakim. BirGün’e konuşan zeytin üreticileri şu ifadeleri kullandı: “Bizim için ölüm anlamına gelecek yasanın tekrar komisyona geri çekilmesini kuşkusuz olumlu ve sevindirici buluyoruz. Türkiye kamuoyuna derdimizi anlattığımızı düşünüyoruz. Ama bu yasa tamamen gündemden çıkarılana kadar bize rahat uyku yok. Her an yeni bir atak olma ihtimali ver. Biz de tetikte durmaya devam edeceğiz.”