Taşıma işi bitti, ihale iptal edildi

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce yapılan, Ilısu Baraj Gölü’nün altında kalacak 12 bin yıllık geçmişe sahip Batman Hasankeyf’teki eserlerin taşınma ihalesi, hem mahkemelik hem de soruşturma konusu oldu.

Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı ve Yamaç Külliyesi’nin taşınma işi için DSİ tarafından yapılan ihaleyi, 82 milyon 958 bin 910 TL’lik teklife, Cumhur Alp+Alp İnşaat iş ortaklığı kazandı. Ancak ihalede 87,9 milyon TL ile ikinci en düşük teklifi veren Gökalp Proje isimli firma, ihaleyi kazanan firmanın iş deneyim belgelerinin geçersiz olduğu iddiasıyla Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Söz konusu firma, teklifin yetersiz olduğunu belirterek, ihalenin kendi firmalarına bırakılmasını talep etti. Bunun üzerine Danıştay 13’üncü Dairesi, ihalenin iptaline karar verdi. Ancak bu süreçte ihale kapsamındaki işlerin yüzde 90’dan fazlasına karşılık gelen kısmı ‘Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi ile Orta Kapı taşıma’ işi tamamlanmıştı. Gökalp Proje, Danıştay kararının ardından konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne şikâyette de bulundu.

BAKANLIKTAN SORUŞTURMA
Kültür ve Turizm Bakanlığı, dilekçede adı geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yakup Harmanda, bir süre önce görevden alınan Restorasyon Daire Başkanı Bahadır Sabah, Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürü Betül Kiminsu ve olay hakkında soruşturma başlattı.