MEB’in plansızlığı yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte gün yüzüne çıktı. Birçok öğrenci taşımalı eğitimin aksaması nedeniyle okula başlayamadı, bazı okullar hâlâ inşaat alanı halinde. İzmir Buca’da öğrenciler cami konteynerinde eğitim görüyor

Taşımalı sistem, okul inşaat alanı, cami konteynerinde eğitim: Bakanlık plansız öğrenciler mağdur

BirGün Eğitim

2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başladı. Okulların açılmasından bu yana iki hafta geçmesine rağmen birçok öğrenci taşımalı sistemdeki aksaklıklar nedeniyle okula gidemiyor. Birçok öğrenci de inşaat alanında eğitim görüyor. Bütün bunların yanında cami konteynerinde eğitim gören dahi var. Bu yaşananların tamamı Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) plansızlığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Ayrıca yatırım bütçesinde kesintiye gidilen MEB hem öğrencileri hem öğretmenleri hem de velileri mağdur ediyor.

***

Yıkılan ve taşınan okullar

MEB’in plansızlığını ortaya koyan en önemli gelişmelerden birisi eğitim öğretim başlamadan 1 hafta önce deprem riski bahanesiyle ve başka sebepler gerekçe gösterilerek kapatılan okullar oldu. Sarıyer Reşitpaşa Mahallesi'nde bulunan Tuncay Artun İMKB Doğanevler İlkokulu’nun deprem riski nedeniyle tahliye edilmesine karar verildi. Okulların açılmasına kısa bir süre verilen kararın ardından sabahın erken saatlerinde okulun önüne gelen öğrenci velileri duruma tepki gösterdi. Trabzon Tonya’da Sayraç İlkokulu öğrenci ve velileri, okullarının ‘riskli’ denilerek taşınmasına tepki gösterdi. 2 yıl önce okul duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle öğrencileri başka bir okula nakledilen Sayraç Ortaokulu'nun ardından yanındaki ilkokul öğrencilerinin de risk gerekçesiyle taşınması kararı velilerin tepkilerine neden oldu.

***

Taşımalı eğitim

tasimali-sistem-okul-insaat-alani-cami-konteynerinde-egitim-bakanlik-plansiz-ogrenciler-magdur-627726-1.

Köy okullarının kapatılmasının ardından başlayan taşımalı eğitim sistemi her sene yeni bir aksaklığa neden oluyor. Senenin başından itibaren birçok okulda yaşanan bu aksaklıklar yüzünden öğrenciler okula başlayamadı. Okulların açıldığı ilk gün Kocaeli’nde Çubuklu Osmaniye İlkokulu ve ortaokulunnda okuyan öğrenciler köylerine servis gelmemesi sebebiyle okula başlayamadı. Servisin gelmemesinden dolayı üç köyden hiçbir öğrenci yeni eğitim öğretim yılında sıralarında yerlerini alamadı. Urfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde bulunan 150 ilk ve ortaokul öğrencisi, okul servisi gelmediği için bu yıl eğitim-öğretime başlayamadı. Her sabah servisinin geleceği umuduyla yola çıkan öğrenciler saatlerce bekledikten sonra evlerine geri döndü. İzmir'in Menemen ilçesindeki bazı kırsal mahallelerde yaşayan öğrenciler, taşımalı eğitim sisteminde değişikliğe gidilmesi nedeniyle bu yıl okula başlayamadı. Öğrenciler, servis hizmetinin kaldırılmasıyla mağdur oldu.

***

İnşaat alanında okul

ANKARA'nın Mamak ilçesinde, Açıkalın İlkokulu'nun bulunduğu alanda yapımı süren okula ait inşaat malzemeleri, öğrenciler için tehlike oluşturdu. Bahçedeki inşaat demirleri ve molozları ile diğer malzemelerin yanında oynayan öğrencileri gören veliler, duruma tepki gösterdi. Okul yönetimi, inşaat malzemelerinin etrafına panel çit çekerek ‘önlem’ aldı. Veliler, çocukların teneffüs saatlerinde inşaat alanına girmesi halinde görünmez kazaların yaşanabileceğine dikkati çekti. İnşaat malzemelerinin etrafına çekilen panel çitin yeterli olmadığını belirten veliler, bu durumun bir an önce düzeltilmesini istedi.

***


Kayıt parası

Okullar açılmadan önce gündemi meşgul eden en önemli konu ise kayıt paraları oldu. Birçok okulda açılan özel sınıflar için müdürler velilerden 3 bin TL'den 10 bin TL'ye kadar kayıt parası istedi. BirGün'ün bu haberi duyurmasının ardından MEB konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etse de kayıt parasıyla ilgili velilerden şikayetler gelmeye devam etti.

***

Minare gölgesinde teneffüs

tasimali-sistem-okul-insaat-alani-cami-konteynerinde-egitim-bakanlik-plansiz-ogrenciler-magdur-627725-1.

İZMİR’in Buca ilçesinin kırsal mahallelerinden Belenbaşı’nda yaklaşık 60 öğrencisi bulunan ilk ve ortaokul binaları, geçen yıl yenilenmek üzere yıkıldı. Ayrı ayrı iki binanın yapım işini alan firma, konkordato (iflas) ilan etti. Şirket iflas edince, okul inşaatları yarım kaldı. Okul binaları tamamlanamayan öğrenciler cami avlusuna kurulan konteynerlerde eğitim almaya başladı. Geçen yıl aralık ayından itibaren okulsuz kalan öğrenciler için, mahallenin cami avlusuna bir tane konteyner konuldu. Öğrencilerin bir kısmı burada eğitim almaya başladı. Bazı öğrenciler de caminin müştemilatında ders başı yaptı. Okul müdürü ve öğretmenler için de yine camide idari bina oluşturuldu.