ÖDP'nin "Birarada Yaşamın Yolu" sempozyumunda yerinden yönetim ve Kürt sorununun çözümü ele alındı....

Özgürlük ve Dayanışma Partisi"nin (ÖDP) düzenlediği "Birarada Yaşamın Yolu Sempozyumu" dünkü oturumunda söz alan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yüksel Taşkın Bulgaristan"da sağ ve sol partilerin Türkiye"dekilere benzer taraflarını anlatarak özellikle Kürt sorunun çözümünde Bulgaristan modelinin örnek alınabileceğini söyledi. Oturum başkanlığını Türkiye Barış Meclisi Kurucu Üyesi ve ÖDP eski Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz"ın yaptığı ilk oturumda siyaset bilimci Yüksel Taşkın Bulgaristan deneyimlerini anlattı. Yüksel Taşlan Bulgaristan merkez sağ ve merkez sol partilerinin Türkiye"dekilerle benzeştiğini söyleyerek, bu partiler arasından sıyrılarak azınlıklardan kuvvet alan ancak etnik siyaset yapmayan Hak ve Özgürlükler Hareketi"ne dikkat çekti. Bu başarılı siyasetin Türkiye"deki bir arada yaşam destekçilerine örnek teşkil edebileceğini kaydeden Taşlan, "Bulgaristan"daki Türkler ne ise, Türkiye"deki Kürtler de odur. Model aynıdır" dedi.


Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı Türkiye"deki Kürt ve azınlıklar sorununu yerelden bakarak değerlendirdi. Diyarbakır"dan selam getirdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Anlı, devletin Kürt sorununa bulduğu tek çözümün asimilasyon politikası olduğunu ifade etti. Birgün yazarı ve ÖDP kurucusu Melih Pekdemir de yerel yönetimlerin sadece belediyelerden ibaret olmadığını söyleyerek, "Belediye başkan adaylarımızın yanısıra seçilebilmesi daha fazla imkan dahilinde olan muhtarlara da ağırlık vermek, yerinden yönetim tartışmasına bu düzlemden dahil olmak, pratik olarak daha elverişli" değerlendirmesinde bulundu.


ÖDP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Asena, harekete geçmek için öncelikle çözüm iradesinin önemine değindi. Ahmet Asena, "Bu iş sadece yerel yönetimlerle olmaz, farklı ayırım ve birleşme noktaları çıkarmalıyız" diyerek tartışmaya başka bir açıdan bakmaya çalıştı.


ONURKAN AVCI- UFUK KOŞAR