Kırım'ın ilhakı nedeniyle sorun yaşadığı Ukrayna ile yeniden görüşmeye başlayan Rusya, Mısır’la tatbikat hazırlığında. Moskova’nın hamlelerine Ukrayna Karadeniz'e iki askeri üs inşa edeceğini açıklayarak karşılık verdi.

Tatbikatlar, askeri üsler, tehditler: Karadeniz'de güç yarışı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya ve ABD arasında Karadeniz’e de sıçrayan nüfuz mücadelesinde karşılıklı hamleler peş peşe geliyor. Rusya’yı Balkanlar, Doğu Avrupa ve Baltık Denizi üzerinden kuşatmak isteyen ABD, Ukrayna kanalıyla Karadeniz’e açılmaya çalışırken Moskova karşı hamlelerini sıklaştırıyor. Libya krizinde aynı safta buluştuğu Mısır'la ilk kez Karadeniz'de tatbikat yapmaya hazırlanan Moskova yönetimi, Kırım'ın ilhakı ve ABD destekli politikalarından ötürü sorun yaşadığı Ukrayna'yla da altı yıl sonra yeniden masaya oturdu.

Rusya'nın Ukrayna'yla sürpriz görüşmesi ticari ilişkiler kapsamında yapıldı. Moskova’da 2014 yılının Ocak ayından beri ilk kez Ukrayna ile ticari ve ekonomik işbirliğinin ele alındığı görüşme düzenlendi. Görüşme, Rusya Ticaret ve Sanayi Odası (TPP) ve Ukrayna Mühendisler ve İşverenler Cemiyeti (Ukrmaşstroy) tarafından organize edildi. Video konferans yöntemiyle yapılan görüşmede somut bir anlaşma sağlanmazken görüşmelerin devam edeceği kaydedildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de geçen hafta Ukraynalı sanayi işletmelerinin ürünlerinin ülkeye girişine izin verilmesi teklifine olumlu baktıklarını dile getirmişti.


İKİ ÜS İNŞA EDİLECEK

Söz konusu kritik görüşmenin, Ukrayna'nın Karadeniz'de üs inşa etme kararını duyurmasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, üç gün önce ülkenin parlamentosu Verhovna Rada’da yaptığı konuşmada, Karadeniz'de iki deniz üssü inşa edeceklerini duyurmuştu. Konuşmasında, Kırım'ın ilhakını da gündeme getiren Zelenskiy, "Ukrayna'yı karada, denizde, havada ve siber alanda savunabilecek bir Ukrayna ordusu kuruyoruz. Artık hiç kimse egemenliğimizi, toprak bütünlüğümüzü ihlal etme düşüncesini bile aklından geçiremeyecek" ifadelerini kullanmıştı. Rusya'dan ise bu açıklamaya karşın tepki gecikmemiş, Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, üs inşa etme kararına "Karadeniz bölgesindeki istikrar ortamı için çok olumsuz neticeleri olabilir" yorumunda bulunmuştu.

MISIR'LA TATBİKAT KRİZİ

Bölgedeki bir diğer kritik gelişme Rusya'nın Mısır'la ilk kez Karadeniz'de tatbikat yapma kararı alması oldu. Ankara'yla ilişkileri askıda olan Kahire yönetiminin, Rusya himayesinde bölgede faaliyet yürütmesinin gerilimi artırması beklenirken konuya ilişkin Ankara'dan henüz tepki gelmedi. Tatbikat kararı, 8 Ekim'de Rus ve Mısır askeri heyetlerinin Novorossisk kentinde yaptığı görüşmelerin ardından alınmıştı.

ANKARA'YA MESAJ

“Dostluk Köprüsü-2020” adı verilen tatbikatın “Mısır ve Rus donanmaları arasındaki askeri işbirliğini ve deniz güvenliğini güçlendirip geliştirmeyi” amaçladığı kaydedilmişti. Bu hamle, Libya’daki Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile güvenlik ve deniz yetki alanları konusunda anlaşma imzalayan Ankara'ya Kahire'nin yanıtı olarak yorumlandı. Söz konusu hamleler, Kırım’ın ilhakına karşı Kiev’in yanında duran, Dağlık Karabağ’da söz hakkına sahip olma arayışındaki Türkiye’yi de yakndan ilgilendiriyor. Rusya, gerilimli ilişki yürüttüğü Ankara’ya da bu girişimleriyle mesaj vermiş oldu.