'Türk İnsanının Tatil Alışkanlıkları' adlı araştırmaya göre, tatil denince 100 kişiden 62'sinin aklına deniz kıyısı ve kumsal geliyor...

GfK Türkiye, Türkiyelilerin tatil alışkanlıklarını araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiyelilerin yüzde 44.4'ü hiç tatil yapmıyor, yüzde 62'sinin aklına tatil denince deniz kıyısı ve kumsal geliyor. Türkiyelilerin yüzde 90'ı ise yurtdı şına hiç çıkmamış.

GfK Türkiye'nin 7 bölge ve 20 ilde kadın-erkek 1355 kişi arasında yaptırdığı araştırmada ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre Türkiyelilerin yüzde 62'sinin aklına tatil deyince 'deniz kıyısı ve kumsal' geliyor.

Bu oranı yüzde 8 ile 'sayfiye yerleri' ve 'evde kalmak', yüzde 6 ile 'dağ', yüzde 4 ile de 'göl kıyısı' takip ediyor. Hiç yaz ve kış tatili yapmayanların oranı yüzde 44.4 iken, sadece yaz tatili yapanlar yüzde 48 ve sadece kış tatili yapanların oranı ise binde 7 düzeyinde...

Kış ve yaz tatilini birlikte yapabilenler ise yüzde 7. Türkiyelilerde yılda bir ve daha fazla yaz tatili yapabilenler yüzde 47 iken iki yılda bir tatile çıkabilenlerin oranı ise yüzde 5.

Tatile gidenlerin tercih ettiği araçlardan birincisi yüzde 65 ile otobüs olurken, onu yüzde 44 ile kendi aracı ve yüzde 5.3 ile uçak takip ediyor.

AKRABA EVLERİ TERCİH EDİLİYOR

Konaklama konusunda tatilcilerin yüzde 45'i akraba evini tercih ederken, otel tercih edenler yüzde 28, pansiyon tercih edenler ise yüzde 18 düzeyinde. Yurtdışına çıkamayanların oranı yüzde 90 iken, tatil için çıkanlar yüzde 5.2, iş için çıkanlar yüzde 3.3, dini sebeplerden dolayı çıkanların oranı ise binde 4.

TATİLDE YÜRÜYÜŞ FAVORİ ALIŞKANLIK

Araştırmada, Türkiyelilerin tatil sırasındaki alışkanlıkları da irdelendi. Buna göre tatilde boş zamanlarında yürüyüşe çıkmak yüzde 53 ile en favori alışkanlık. Bunu yüzde 41 ile yüzme, yüzde 39 ile şehir turu yapmak, yüzde 36 ile alışveriş ve yüzde 31 ile güneşlenmek izliyor.

Türkiyelilerin tatilde seyahat acentelerini tercih edenlerin oranı sadece yüzde 7.6. Seyahat acentesi seçimlerinde yüzde 57 ile ''güvenilir olması'' en önemli unsur olarak saptanırken, ''fiyatlar'' yüzde 54 ile ikinci sırada belirleyici oluyor.