Denizli’nin Tavas ilçesinde 2014 yılında 5 milyon lira maliyet ile yapıldığı kaydedilen Tozlar Göleti’nin ikinci kez yapılan tadilata rağmen su kaçırmaya devam ettiği bildirildi

Tavas Kozlar Göleti su kaçırıyor!

OYTUN YILDIZ / DENİZLİ

Denizli’nin Tavas ilçesinde 2014 yılında 5 milyon lira maliyet ile yapıldığı kaydedilen Tozlar Göleti’nin ikinci kez yapılan tadilata rağmen su kaçırmaya devam ettiği bildirildi. Köylüler sulama amacıyla yapılan göleti kullanamamaktan şikâyetçi oldular.

İnşaatına 2014 yılında başlanan ve Denizli’nin Tavas İlçesi Kozlar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kozlar Göleti’nin devlete maliyeti 5 milyon lira olmuştu. “Barajlar ve Göletler İnşa Ettik” söylemiyle ihale usulüyle özel sektöre yaptırılan gölet, bölgedeki tarım arazilerinin sulanması amacıyla inşa edilmiş ve yöre çiftçileri tarafından sevinçle karşılanmıştı. Temelden yüksekliği 32.6 metre olan Kozlar Göleti, 118 bin 227,5 metreküp dolgu hacmine sahip kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilmişti. Devlet Su İşlerinin internet sitesinde yer alan verilere göre Gölet, toplamda 849 dekarlık tarım arazisini sulama kapasitesine sahip.

07.10.2015 tarihli bu DSİ internet sitesinde yer alan bilgide “Tavas Kozlar Gölet’inde Su Tutuldu” şeklinde haberi verilmiş ve göletin bitmiş haline ait fotoğraflar paylaşılmıştı. Ancak gölette toplanan suların yeraltına kaçırma yapması sonrasında, Kozlar Göleti’nin bölge halkında uyandırdığı sevinç yarım kaldı.

2018'DE DEVLET KASASINDAN YAPILAN TADİLATIN ARDINDAN YİNE SU KAÇIRMAYA BAŞLADI

Suyun kaçırdığı anlaşılmasının ardından tekrardan tadilat işlemlerine girişildi ve 2018 yılında devletin kasasından suyun kaçan bölgesine tampon oluşturmak için harcama yapıldı. Devlet Su İşleri bünyesince yapılan bu kaplama işlemi sonrasında tekrar su toplamaya başlayan Gölet, suyun göleti doldurduğu 2019’dan itibaren bir kez daha hayal kırıklığı yarattı ve yeniden su kaçırarak kullanılamaz hale geldi.

İhaleyi yoluyla Devletin kasasından milyonlarca liralık para gittikten sonra göletin sağlıklı bir şekilde yapılmaması, bunun da ötesinde tadilata da gene büyük masraflar sarf edilmesinin ardından sonuç alınamaması bölge halkının tepkisiyle karşılaşıyor. Bir gölet yapılmadan önce gerekli olan mühendislik çalışmalarının ve ön çalışmaların sağlıklı şekilde yapılmadığı ve işin liyakatsiz eller tarafından bu hale geldiğinden yakınan bölge çiftçisi; hem tarlalarının susuz kalmaya devam etmesinden, hem de yanlış uygulamalar sonrasında kamunun zarara uğratılmasından şikâyetçi.

tavas-kozlar-goleti-su-kaciriyor-761499-1.

ÇİFTÇİLER SULAMA YAPAMIYOR

Bu konuda kendisine köylülerden sürekli serzenişlerin geldiğini ifade eden Kozlar Mahallesi Eski Muhtarı ve Kozlar Sulama Suyu Kooperatifi Kurucu Başkanı Muhammet Akçaoğlu, konuyla ilgili yetkilerle iletişime geçtiğini; cevap olaraksa gerekli ödenek oluşunca tekrar bir traşlama ve su geçirmez hale getirme işlemi yapılacağı yanıtını aldığını söyledi. Kırsal kalkınmanın ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu ifade eden Akçaoğlu, mevsimlerin de kurak gitmesinin sonucunda bölge çiftçisinin çok mağdur olduğunu söyledi. Yetkililerin bir an önce harekete geçerek bu sefer gerçek anlamında bir izolasyon işlemini yapmasını Kozlar Çiftçileri adına talep eden Muhammet Akçaoğlu, suyun boşa akmasındansa tarlalara ulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Kozlar Mahallesi’nde çiftçilik yapmakta olan çiftçiler Mustafa Ege ve Mustafa Özütemiz ise başka bölgelerde de barajlar olduğunu ve oranın çiftçisinin sulamada bir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek kendilerininse tarlalarındaki ürünlerden bahçelerindeki meyve, sebve ve ağaçlara kadar susuzluk çektiklerini söylediler. Kozlar Göleti’nin yapılma kararı sonrasında yaşadıkları büyük sevincin kursaklarında kaldığını ifade eden köylüler, gözlerinin önünde susuzluktan kuruyan mahsullerinin kendilerini kahrettiğini ve yetkililerin bir an önce seslerini duyarak baraj işini bu sefer ehil ellere teslim ederek çözmelerini istediler.