Taylan Özgür katledilişinin  50. yılında Beyazıt’ta anıldı

BERFİN ŞENGİL

68 Kuşağı devrimci liderlerinden olan Taylan Özgür, 23 Eylül 1969’da İstanbul Üniversitesi Öğrenci Birliği Kongresi’ne katılmak üzere geldiği Beyazıt’ta polis kurşunuyla sırtından vurulmuştu. Aradan geçen 50 yılda faili bulunmayan Özgür, dün vurulduğu yerde, vurulduğu saatte anıldı. Anmaya Taylan Özgür’ün ablası Hale Özgür Kıyıcı, CHP 24.Dönem İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, şu an tutuklu bulunan CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in babası Hasan Erdem ve çok sayıda yurttaş katıldı. Anmaya Taylan Özgür’ün adını taşıyan 8 aylık bebek Taylan Özgür Alkan ve yine ismini Taylan Özgür'den alan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Üyesi Taylan Bekin'de katıldı.

Taylan Özgür’ün ablası Kıyıcı, faillerin halen bulunmadığına dikkat çekerek, ‘’Biz halen umutluyuz. 50 yıl geçmesine rağmen eğer istenirse kardeşimin katilleri bulunabilir.’’ dedi. Kıyıcı ayrıca annelerin yaptığı eylemlere dikkat çekerek ‘’Diyarbakır’da eylem yapan annelerin de Cumartesi Anneleri’nin de acısı birdir. Annelerin acılarını yarıştırmayın” diye konuştu.

Bebek Taylan Özgür Alkan’ın annesi Deniz Alkan, “Oğlumun adı Taylan, benimki Deniz. İki yakın arkadaş olan Deniz Gezmiş ile Taylan Özgür’ün mezarlarının bile yan yana olmasına izin vermediler ama ben ikisini ana rahminde kavuşturdum’’ ifadelerini kullandı.