Tayland’da demokrasi çağrısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta hafta sonu büyüyen hükümet karşıtı protestolar dün de devam etti. Demokrasi yanlılarının öfkesini yönelttiği kral Maha Vajiralongkorn ve kraliçe Suthida ise protestolara aldırış etmeyerek hafta sonu yapılan bir metro açılışında poz verdi.

Başbakan Prayut Çan-oça'nın istifasının talep edildiği ve anayasa değişikliğinin istendiği eylemler önceki Bangkok'ta Demokrasi Anıtı önünde onbinlerce kişinin katıldığı gösterilerle sürdü. Mevcut hükümeti yolsuzlukla suçlayan ve ülkede krallık yönetiminin bulunmasının demokratik olmadığını belirten eylemciler, hükümet istifa edene kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.


MUHALİF PARTİ İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Tayland'da hükümet karşıtları, tartışmalı 2019 genel seçimlerinin ardından muhalefetteki İleri Gelecek Partisi'nin kapatılarak Meclis'ten ihraç edilmesi üzerine 14 Aralık 2019'da protestolara başlamıştı. Covid-19 salgını nedeniyle bir süre ara verilen protestolar bu ay tekrar başlamış, hükümet protestolara karşı sokağa çıkma yasağı uygulamayı denemiş ancak tepkiler sonucu bu kararı hayata geçirememişti. Hükümet, protestoların haberini yapan üç muhalif internet sitesine erişimi kapatmış, eylemlerin televizyonlarda yayınlanmasını engelleme emri vermişti.