Tazminat mağduru madenciler, taleplerini karşılamayan yasa teklifinin değiştirilmesi için oturma eylemi başlattı

Tazminat mağduru madenciler eylemde: Yasa teklifi değişmeli

EMEK SERVİSİ

Yüz binlerce işçinin Temmuz 2021’e kadar rızaları olmaksızın ücretsiz izne çıkarılmasına ve daha birçok hak gaspına yol açacak ‘mini istihdam paketi’, bu hafta TBMM Genel Kurulu’na geliyor. İşsizlik Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören teklifte işçilerin lehine görülen tek düzenleme tazminat mağduru madencilerle ilgiliydi, ancak bu düzenleme de madencilerin taleplerini karşılamadı. Ülkede tazminat mağduru bin 800 civarında işçinin bulunduğuna dikkat çeken Somalı madenciler, teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda yalnızca 800 civarında işçinin tazminat alabileceğini belirtti.

Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye işçiler, teklifin değiştirilmesi talebiyle dün Soma’da 24 saatlik oturma eylemi başlattı. Hükümet Konağı önünde bir araya gelen madencileri polis engellemeye çalıştı. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde eylem sürüyordu.

Madenci Ne istiyor?

Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden katliamının ardından Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) taraf olduğu rödovans sözleşmeleri kapsamında yer alan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çok sayıda işçi işten çıkarıldı. Bu işçilere kıdem tazminatları yıllardır ödenmedi. Söz konusu yasa teklifi, bu işçilerin kıdem tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesini öngörüyor. Ancak bu üç ocak dışında da çok sayıda tazminat mağduru madenci var. Bu duruma dikkat çeken Bağımsız Maden-İş düzenlemenin, Karaman Ermenek’teki ocaklarda ya da Uyar Madencilik’te mağdur edilen işçileri de kapsamasını istiyor.