İstanbul’da iktidara yakınlığıyla bilinen 10 dernek ve kuruluşun ‘paralel baro’ kurma girişimine baro başkanları tepki gösterdi. Baro başkanları, TBB Yönetim Kurulu’na, paralel baroların kuruluşu için yapılacak başvuruları reddetmeleri için çağrıda bulundu.

TBB paralel baro için başvuruları reddetmeli

İsmail ARI

Baroları bölen teklifin yasalaşmasının üzerinden yaklaşık 40 gün geçtikten sonra İstanbul’da paralel baro kurma girişiminin başlatıldığı açıklandı. İktidara yakın 10 dernek ve kuruluşun “İstanbul 2 No’lu Baro” adı altında başlattığı paralel baro girişimine baro başkanlarından da tepki geldi. Baro başkanları, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’na paralel baro başvurusunu onaylamaması için çağrı yaptı.

İstanbul 2 No’lu Baro girişiminin dört kişilik eski AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Şengül Karslı, MHP Merkez Disiplin Kurulu (MDK) Başkanvekili Niyazi Paksoy, Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Necati Ceylan’dan oluşuyor. Baro kurulması için gereken iki bin imza sayısına henüz ulaşamayan kurul, bir iki gün içinde imzaları tamamlayarak TBB’ye başvuracağını açıkladı.

KABUL EDİLMEMELİ

Paralel baro girişimine tepki gösteren İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “İstanbul’da paralel baro kurmak içi harekete geçenlerin ve uğraşanların kimliklerine, arka planlarına, siyasi ilişkilerine bakıldığı zaman bizim eleştirilerimizin ne kadar doğru olduğunu ortaya çıkıyor. İstanbul’da amaçlanan, AKP’ye ve doğrudan iktidara bağlı bir baro oluşturma girişimidir. TBB Yönetim Kurulu’nun bu başvuruyu kabul etmemesi gerekir. Başvuru kabul edilmezse idari yargı yoluna gidilir ve bu yasa değişikliğinin Anayasa’ya aykırılığı yeniden tartışılır. TBB Yönetim Kurulu bu başvuruyu Anayasa’ya aykırı olduğu için kabul etmemeli” diye konuştu.

ÇAĞRI YAPIYORUZ

“Paralel baroları kurarak ülkeye iyilik yaptığını düşünenler, bu ülkeye en büyük kötülüklerden birini yaptığını fark edecekler” diyen Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise şunları söyledi:

“Türkiye Barolar Birliği sadece Metin Feyzioğlu’ndan ibaret değil. TBB’de de Barolar Birliği Başkanı’nın dışında 10 yönetim kurulu üyesi daha var. TBB Yönetim Kurulu’na ‘ kabul etmeyin’ diye çağrı yapıyoruz. Paralel baronun tescilini yapacak olan TBB’dir ve kanun bu yetkiyi TBB’ye verdi. TBB Yönetim Kurulu ve Metin Feyzioğlu çoklu baro istemiyordu ya o zaman bu başvuruyu da reddetsinler.

Bu ülkeye ‘demokrasi geliyor’ müjdeleri ile bu tasarı kanunlaştıranlarla birlikte bundan yararlanıp ikinci baro için hareket geçenlerin hepsi bu ülkenin iyiliğini istemiyor. İstanbul Barosu’nun yaklaşık 50 bin üyesi var. Paralel baro kurmak için iki bin imzayı bile toplayamadılar. İstanbul Barosu’nun 48 bin üyesini, paralel baronun iki bin üyesine feda etmeye çalışıyorlar.”