Gece yarısından  sonra  yapılacak törende konuşmalardan önce  Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kuranı Kerim ve dua okuyacak.

TBMM’deki tartışmalı 15 Temmuz gece programı

BirGün/Ankara

TBMM’de 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı nedeniyle CHP ve HDP’nin davet edilmediği gece yapılacak törenle ilgili tartışmalar üzerine, etkinlik programı son dakikada milletvekillerine gönderildi.

TBMM Genel Kurulu, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında saat 13.00’te özel gündemle toplanacak. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin konuşacağı özel oturum dışında, tören alanında da 15 Temmuz’da Meclis’in bombalandığı saatte bir anma töreni yapılacak.

CHP ve HDP genel başkanlarının davet edilmediği, protokol konuşmaları çerçevesinde muhalefetten sadece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye konuşma yapmak üzere söz verileceği haberleri tepkilere neden olunca, TBMM Başkanlığı’Nca dün milletvekillerinin odalarına ayrıntılı program gönderildi.

“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Törenleri Gece Programı “ başlığını taşıyan programa göre 1. Meclis binası önünden gece başlayacak yürüyüş, TBMM Tören Alanı’nda son bulacak. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Ahmet Hamdi Akseki Camisi İmamı Ali Tel tarafından Kuranı Kerim ve dua okunacak.

Programda, “Protokol Konuşmaları” başlığı altında isimlendirme yapılmadan, genel bir “TBMM’de grubu bulunan ve temsil edilen siyasi parti grup başkanları” ifadesinin yer alması dikkati çekti.

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının ardından program 04.50’de Saray’daki camide sabah namazıyla devam edecek.

Yıldırım “Bize de davet gelmedi” demişti

Başbakan Binali Yıldırım, CHP ve HDP’nin TBMM’deki özel oturuma davet edilmediği yönündeki eleştirilere “Alınganlık göstermeye lüzum yok. Sene-i devriyesinde TBMM'de aynı saatte tekrar milletvekiliyle, vatandaşıyla, kadınıyla erkeğiyle toplanması, o meydanda 15 Temmuz ruhunun canlı tutulması gerekir. O yüzden ana muhalefet partisinin alınganlık göstermesine lüzum yok. Biz de yazılı davet almadık. Bu Meclis Başkanlığımızın yaptığı bir organizasyondur. İstiklal mücadelesi için davete ihtiyaç yok. Bu mücadele yediden yetmişe hepimizin en temel görevidir” diye yanıt vermişti.