Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda söz alan TİP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, TİP Hatay Milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay'ın hukuksuz bir şekilde cezaevinde alıkonulduğunu ve halk iradesinin gasp edildiğini edildiğini belirterek "Seçildiği günden bugüne Anayasa'ya ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına aykırı biçimde Silivri'de siyasi bir esir olarak tutuluyor ve buna rağmen bu Meclis'in çoğunluğu ne acı ki bu hukuksuzluğa, Meclis iradesine yönelik bu saygısızlığa sessiz kalıyor" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
TBMM Genel Kurulu toplandı: TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’den Can Atalay tepkisi
Fotoğraf: AA

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda gündem dışı söz aldı ve TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın hukuksuz şekilde cezaevinde tutulmasına ilişkin konuştu.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı.

Karaca, birleşimin başında üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

TİP Milletvekili Kadıgil, TİP Hatay Milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay'ın hukuksuz bir şekilde cezaevinde alıkonulduğunu ve halk iradesinin gasbedildiğini belirtti. Kadıgil, milletvekillerinin, Atalay'ın durumuna sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.

Genel Kurul’daki milletvekillerine seslenen Kadıgil, "Bu duruma sessiz kalabilmeniz için iki sebep mevcuttur: Ya bilgi eksikliğiniz vardır ya da ortada bir kötülük durumu vardır. Üçüncü bir şık yoktur" dedi.

AKP'li Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun sözlerini hatırlatan ve "AKP Meclis Grup Başkan Vekili dün bu kürsüye çıkıp bu ülkenin bir hukuk devleti olduğunu iddia edebildi. Bakınız bir ülkenin hukuk devleti olabilmesi için orada yasaların ve özellikle Anayasa'nın yürürlükte olması gerekir" vurgusunda bulunan Kadıgil, Anayasa'nın 83. maddesindeki "(…) Bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz (…) ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve (…)
Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır..." ifadelerini hatırlattı.

AKP VE MHP'Lİ GRUP BAŞKAN VEKİLLERİNE SESLENDİ

Kadıgil, devamında AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve MHP Grup Başkan Vekili
Muhammed Levent Bülbül'e seslendi:

"Açık açık soruyorum Sayın Akbaşoğlu. Dün bu kürsüden bu ülkenin hukuk devleti olduğunu iddia ettiniz. Bu çerçevede Adalet Bakanınızın istisna gibi kamuoyuna yutturmaya çalıştığı 14. maddeye ilişkin AYM kararını bilmiyor musunuz yoksa tanımıyor musunuz? Sayın Bülbül, siz de hukukçusunuz. AYM ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu açık ve bağlayıcı içtihatlarına karşın seçilmiş bir vekilin hala hapiste tutulması hususunda hukuki görüşünüz nedir?"

EMEP'Lİ VEKİLDEN OKULLARDA ÜCRETSİZ ÖĞÜN SORUSU

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir de eğitimin her kademesinin paralı hale geldiğini ve ailelerin, yoksulluk nedeniyle çocuklarını okuldan alarak işçiliğe zorladığını söyleyerek "Gerçekler ve ihtiyaçlar bu kadar açıkken, eğitimde bir öğün ücretsiz yemeğin sağlanması için ne bekliyorsunuz? Okulların açılmasına 60 gün var. Bunun altyapısının sağlanması için ne yapacaksınız?" diye sordu.

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı ise şehrin sorunlarına ilişkin konuştu. Denizli'nin ihracat kenti olduğunu; tekstil, mermer, makine sanayisindeki üretimleriyle ülkeye can suyu sağladığını ifade eden Arpacı, iktidarın yanlış ekonomik politikaları sonucu kent ekonomisinde rüzgarın tersine döndüğünü ve işletmelerin zarar etmeye başladığını vurguladı.