Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelecek spor kulüpleri yasa teklifinde kulüplerin borçlarından başkanların sorumlu olması öngörülüyor.

TBMM’ye sunuldu: Spor kulüplerinin borçlarından başkanlar sorumlu tutulacak

AKP, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi’ni bugün Meclis’e sunuyor. Teklifle, spor kulüplerinin borçlarından başkanlar sorumlu olacak. Bir başkan, aldığı borçtan fazlasıyla görevini devredemeyecek. Teklifle kulüpler için denk bütçe uygulaması getirilecek.

AKP Grup Başkan Vekili Cahit Özkan ve AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan tarafından sunulacak teklifle spor kulüpleri artık dernekler kanununa tabi olmayacak, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan alınacak tescille kurulacak.

Kulüpler birleşerek federasyon ve konfederasyon kurabilecek.

Teklif özellikle futbol kulüplerini yakından ilgilendiren maddi düzenlemeler de içeriyor. Buna göre, spor kulüplerinin borçlarından mevcut başkan sorumlu olacak.

Bir kulüp başkanı, kulübü ne kadar borçla teslim aldıysa, en fazla aynı şekilde teslim edecek, daha fazla borçlanma yapamayacak.

BORÇLAR ÜZERİNDEN ÖDEME PLANI ÇIKACAK

Spor kulüpleri bir mali yıldaki gelirlerinin en fazla yüzde 10 fazlasını bir sonraki yılda harcayabilecekler. Bu oran genel kurul kararlarıyla en fazla yüzde 50 artırılabilecek.

Teklif yasalaştıktan sonra en geç 3 ay içerisinde kulüpler borçlarını bakanlığa bildirecek. Borçlar üzerinden bir ödeme planı çıkartılacak. Bu ödeme planı kapsamında borçlar, kulüplerin yıllık harcama limitlerinden düzenli olarak düşülecek. Spor kulüplerinin anonim şirket oluşturabilmeleri için yasal zemin oluşturulacak. Bakanlık denetiminin yanı sıra bağımsız denetim kuruluşlarının da kulüp denetimlerinde görev almaları sağlanacak.

Teklifle menajerlik sözleşmelerine de üst sınır getirilecek, menajerlik ücretleri için tavan fiyat belirlenecek.