TCCD'de hakkını arayan makiniste sürgün

BirGün/ANKARA

TCDD yönetiminin fazla mesai hakları için yargıya başvuran yüzlerce makinisti, davalarından vazgeçirmek için şehirlerarası sürgüne gönderdiği, tehdit ve hakaret ile korkutmaya çalıştığı ortaya çıktı. Mobinge uğrayan makinistlerin mağduriyetlerini TBMM gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Hak mücadelesi veren işçi makinistlere TCDD yönetiminin tehditkar üslubu kabul edilemez. Hele davalarından vazgeçirmek için yaşadıkları illerden yüzlerce kilometre uzağa, Sivas’a, Kars’a sürgün gönderilmeleri, hakarete uğramaları düpe düz mobingdir. Bu zulüm, adaletsizlik bitmeli, işçi makinistler hak ettikleri özlük haklarına kavuşmalı, geriye dönük mağduriyetleri de giderilmelidir. TCDD yönetimi de artık emekçi makinistlerin hakkını gasp etmekle uğraşacağına demiryollarının güveliğini sağlamalıdır” dedi.

Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de makinistlerin hak kaybının giderilmesi için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. TCDD bünyesindeki tren makinistleri sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken, 2011 yılında işçi statüsünde makinist istihdam edilmeye başlandı. Memur ile işçi statüsündeki makinistlerin aldıkları ücretler arasında büyük farklar mağduriyet yaratırken, işçi makinistler skala ve fazla mesai alacakları için hukuk mücadelesi başlattı. Hakkını arayan işçi makinistlerin, açtıkları davalarından vazgeçirmek için TCDD yetkilileri tarafından şehirlerarası sürgüne gönderildiği, tehdit ve hakaret ile korkutmaya çalışıldığı ifade edildi.

TCDD bünyesindeki 2 bine yakın işçi makinistin mağdur edildiğini söyleyen Çakırözer, “Skala konusu yaklaşık 900 makinisti, fazla mesai ve diğer ücret alacakları konusu ise iki bin işçi makinisti mağdur etmişti. İşçi makinistlerin geriye dönük 5 yıllık hak gaspı kişi başına 100, 120 bin TL civarındadır. Türkiye’nin birçok ilinde hak mücadelesi veren işçi makinistlerin açtıkları davalar sonrasında Sivas’a, Kars’a sürgün ediliyor. Makinistler gönderildikleri işyerlerinde tren üzerine çıkarılmamış, depo içi görevlere verilerek kilometre tazminatından mahrum bırakılıyor. Davalarından vazgeçmeyen işçi makinistler tehdit edildiği belirtiliyor. Bu yapılanlar büyük adaletsizliktir, mobingtir. Asla kabul edilemez. Bu zulüm, adaletsizlik bitmeli, işçi makinistler hak ettikleri özlük haklarına kavuşmalı, geriye dönük mağduriyetleri de giderilmelidir” dedi.

GÜVENLİĞİ SAĞLAYIN

İşçi makinistlerin hak mücadelesinde her zaman yanlarında olduklarını söyleyen Çakırözer, “TCDD bürokratları daha önce de defalarca kurum içi sürgünlerle, liyakatsiz atamalarla gündeme gelmişti. Biz bunları unutmadık. Öte yandan Pamukova’da, Çorlu’da, Ankara’da meydana gelen tren kazaları sonrasında hiçbir sorumluluk üstlenmeyenler şimdi işçilerin hak mücadelesi söz konusu oluğunda aslan kesiliyor. TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş yetkilileri hak mücadelesi veren işçilerle uğraşacağına, güvenli bir demiryolu işletmeciliğini gerçekleştirecek çözümler üretmeye odaklanmalıdır” ifadelerini kullandı.