TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik AŞ, 3 milyon TL kâr edeceği işte 20 bin TL'ye razı oldu, aradaki fark taşeronun kasasına girdi. Şirketin Genel Müdür ve YK Başkanı’nın yedi danışmanının olduğu da ortaya çıktı.

TCDD’nin kârı taşerona gitmiş

Hüseyin ŞİMŞEK

TCDD’nin kuralsız atamalara imza attığını tespit eden Sayıştay, bağlı kuruluşlarda da aynı skandalların yaşandığını belirledi. TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. 2020 Sayıştay Denetim Raporu’na göre, kurumda iki yönetici için yedi danışman çalıştırıldı ve bu kişilere yüksek ödemeler yapıldı.

TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş’nin yönetim ve danışman kadrosunu inceleyen Sayıştay, sadece Yönetim Kurulu (YK) Başkanı ve Genel Müdüre hizmet veren, “yönetici danışmanlığı” kadrosunda yedi kişinin istihdam edildiğini tespit etti. Bu personele rekor oranda ödemeler yapıldığını da ifade eden Sayıştay denetçileri, bir danışmana 16 bin 500 TL, üç danışmana 14 biner TL, iki danışmana 10 biner TL ve bir danışmana 5 bin 200 TL olmak üzere aylık toplam 83 bin 700 TL, yıllık 1 milyon 4 bin TL ödendiğini bildirdi. Yönetim Kurulu başkan ve üyeleriyle genel müdür, genel koordinatör, genel müdür yardımcıları gibi üst yöneticilerin ücreti ve sağlanan benzeri menfaatlerin toplam tutarı 1 milyon 309 bin TL olarak hesaplandı.

SAADET ZİNCİRİ

TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş’nin yapım için kendisine iletilen projeleri, yüksek kâr getirisini önemsemeden başka kuruluşlara yaptırdığı da ortaya çıktı. Örnekleri ile bu durumu anlatan Sayıştay, işletmenin sadece bir projeden 3 milyon TL kâr edebilecekken bu işi başka bir firmaya verdiği için 20 bin TL kâr edebildiğini, geri kalan kârı ise taşeron firmanın kasasına koyduğunu vurguladı. TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş’nin kendisi kazanabilecekken taşeronlara kazandırdığı projelerin toplam yatırım büyüklüğü, 149 milyon 922 bin TL olarak belirlendi. Kendi başına yaptığı projelerde yüzde 99’dan yüzde 60’a kadar yüksek oranlarda kâr açıklayan işletmenin, taşeron kullandığı projelerde ise kâr oranı yüzde 3’e kadar düştü.

Bu durumla ilgili örneklere yer veren Sayıştay, 3.2 milyon TL’lik gelir getiren projeden 20 bin TL, 2.7 milyon TL gelir getiren projeden 164 bin TL, 8 milyon TL gelir getiren projeden 3 milyon TL kâr elde edildiğini tespit etti.

GİDERDE ARTIŞ

Kurumun giderlerini de inceleyen Sayıştay, 2020 yılında, bir önceki yıla göre yaşanan büyük artışa dikkati çekti. Rapora göre,2019 yılında 65 çalışanı olan kurumun personel gideri, 8 milyon 153 bin TL oldu. 2020 yılında ise çalışan sayısı 248’, toplam gider 22 milyon 942 bin TL’ye yükseldi.