AKP'nin son dakika sürprizi ile TCK tasarısını askıya alması Ankara'yı karıştırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB'den zina konusunda yükselen tepkilere karşılık birliğe rest çekti.

AKP'nin son dakika sürprizi ile TCK tasarısını askıya alması Ankara'yı karıştırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB'den zina konusunda yükselen tepkilere karşılık birliğe rest çekti. Türkiye'nin kendi kararlarını kendisinin vereceğini belirten Erdoğan, "AB sözcüsünün böyle bir talebi olamaz. Bu bizim içişlerimizle ilgili bir konudur. AB ile ilgili birileri bizi şartlandırmaya kalkmasın. Kepanhag kriterlerinde ne varsa biz onları yerine getirdik. Olmayan bir şeyleri kimse bizden istemesin. Kimse kalkıp AB üzerinden siyaset yaparak hükümeti sıkıştırmasın. AB bizim olmazsa olmazımız değildir" dedi. Zina konusunda ısrarlı olduklarını açıkça ortaya koyan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Meclis kapanmasın TCK'yı çıkaralım teklifini de geri çevirdi ve Meclis açılmadan TCK'nın gündeme gelmeyeceğini" söyledi. Başbakan'ın açıklamasına rağmen AKP'den zina konusunda tepkiler geliyor. Birçok milletvekili zina yüzünden Türkiye'nin AB'yi karşısına almasının doğru olmadığı yönünde görüş bildirdiler.

AKP'nin komisyona geri çektiği TCK tasarısı konusunda CHP'den dün sürpriz bir teklif geldi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP'ye "TCK'yı 6 Ekim'e kadar yasalaştıralım" çağrısı yaptı. Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le yaptığı toplantıda uzlaşmanın ortaya çıktığını ve ortak önergeler dışında önerge verilmeyeceğinin taahhüt altına alındığını söyledi. Buna karşın AKP'nin uzlaşmayı bozduğunu öne süren Baykal, TCK'nın AB İlerleme Raporu'nun açıklanacağı tarihten önce TBMM'den çıkartılmasının büyük önemi olduğuna dikkati çekti.Bu nedenle tasarının 6 Ekim'den önce yasalaşması için AKP'ye çağrı yaptı.

 

BAŞBAKAN REDDETTİ

Baykal'ın önerisine Başbakan Erdoğan'dan anında yanıt geldi. Partisinin İl Başkanları

toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, askıya alınan TCK tasarısının Ekim ayından önce gündeme gelmesinin mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, TCK'nın Bölge Adliye Mahkemeleri, CMUK ve Ceza İnfaz yasası ile birlikte ele aldıklarını ve bunları eş zamanlı olarak ele alınacağını söyledi. Başbakan, Baykal'ın teklifinin bu yüzden yerine getirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 

ZİNA'DA GERİ ADIM YOK MESAJI

Başbakan ardından zina konusunda yaşanan tartışmalara değindi ve "zina" sözcüğünü hiç telaffuz etmeden geri adım atmayacaklarının altını çizdi. AKP'nin Türkiye'nin hassasiyetlerini temel alarak siyaset yaptığını belirten Erdoğan, "Birileri çıkıp 'AKP, burada kendine yanlış yapıyor. Bunun hesabını nasıl verecek' diye bize yardımcı olmaya çalışyorsa, biz onlara teşekkür ederiz. Ama biz attığımız adımları en geniş açıdan değerlendiriyoruz. Halkımızın da taleplerini biliyoruz. Ondan sonra kararımızı veriyoruz" dedi.

 

AB'YE REST ÇEKTİ

Avrupa Birliği'nin TCK ve zina hakkındaki açıklamalarını sert bir dille eleştiren Başbakan Erdoğan ilk kez AB'ye rest çekti. AB'nin TCK'nın askıya alınması konusunda bir tepkisinin olup olmadığını bilmediğini belirten Erdoğan, "Ancak AB sözcüsünün Türkiye'nin içişlerine ve parlamentosuna yönelik bir talebi olamaz. Böyle bir teklifi de olamaz. Bu bizim parlamentomuzla ve içişlerimizle ilgili bir konudur. AB'nin bu konu ile ilgili talepleri bellidir. Bunlar Kopenhag'da belirlenmiştir. Kimse olmayan bir şeyleri bizden istemesin" uyarısında bulundu.

 

TEKRİRİ MÜZAKERE İSTEDİ

Başbakan Erdoğan'ın açıklaması zina konusunda düzenleme isteyen AKP'li milletvekillerini cesaretlendirdi. AKP'li bazı milletvekilleri zina konusu başta olmak üzere tabanlarında problem yaratan maddelerin değişmesi konusunda ısrar ediyorlar. AKP tabanında sıkıntı yaratan maddeler Meclis Genel Kurulu'nda yeniden görüşülecek. Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, tasarının komisyon evresinden herhangi bir tekriri müzakere veya önerge ile değişikliğin mümkün olmadığını, ancak Genel Kurul aşamasında değişiklik yolunun açık olduğunu söyledi.Meclis İçtüzüğüne göre AKP bu aşamadan sonra TCK tasarısına herhangi bir ayrı madde ekleyemeyecek. Ancak AKP, isterse tasarının tümü veya istediği kadar madde hakkında tekriri müzakere önergesi verebilecek. AKP'nin tabanında rahatsızlık yaratan maddeler hakkında önerge vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

 

"ZİNA PERDELEMEK İÇİN"

TCK tasarısının geri çekilmesine AKP içinde de sert tepki geldi. AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, TCK tasarısının AKP'ye puan kaybettirdiğini öne sürerek, "Bu ceza yasası eskisinden daha ağır cezalar getiriyor. Bu AKP söylemi ile uyuşmuyor. AKP'nin damgası bu yasada yok. Bütün diğer konuları perdelemek için zina konusunu ortaya attılar" eleştirisinde bulundu. CHP'nin AKP'ye destek vermesinin de yanlış olduğunu belirten Yarbay, "CHP; AKP'yi desteklemenin faturasını ağır ödedi. İşbirlikçilerin kaderi budur. Bu CHP'ye ders oblsun. Halk onları AKP'yele işbirliği yapsın diye değil, yanlışları ortaya koymaları için gönderdi" dedi.

 

"BU NE LAHANA TURŞUSU"

Başbakan'ın açıklamasına rağmen zinanın suç sayılmasına AKP'li milletvekilleri de sert tepki gösterdi. Zina konusunda ısrar etmenin doğru olmadığını dile getiren AKP Afyon Milletvekili Reyhan Balandı, "Zina konusunun konuşulmasından bile rahatsızlık duyuyorum. Zina konusunu TCK'ya alırsak, AB bize "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" demez mi. Bunu dedirtmek doğru değil. Zina gündeme gelirse Genel Kurul'da gereğini yerine getiririm" diyerek ret oyu kullanacağının sinyalini verdi.

 

"AB KOPMAK DOĞRU OLMAZ"

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'da zina konusundakı ısrara bir anlam veremediğni belirterek, "Böyle bir suç için AB'den kopmak doğru olmaz. AB'nin birçok ülkesinde zina suç idi, ama şimdi değil. Herkesin kaldırdığı bir cezayı bizim getirmemiz doğru olmaz. Ben şahsen zina konusunun bir daha gündeme geleceğine inanmıyorum" dedi.

 

"OLSA DA OLUR OLMASA DA"

Adalet Komisyonu üyesi AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen ise TCK'nın temel hak ve özgürlükler konusunda birçok eksiğinin bulunduğunu belirterek, "Zina TCK'da olsa da olur olmasa da olur. Ancak Medeni Kanun'da bu konu ile ilgili yaptırımlar getirilebilir" şeklinde konuştu.

 

FIRAT'TAN İLGİNÇ BENZETME

İl başkanları toplantısından önce toplanan AKP MKYK sonrasında açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ilginç bir benzetme yaptı. TCK Yasa Tasarısı'nın, gelecek hafta değil gelecek haftadan sonra ele alınacağını ifade eden Fırat, 1 Ekim'den sonra Adalet

Komisyonu'nun yeni üyeleri seçildikten sonra ele alınabileceğini söyledi. Fırat, Komisyon seçildikten sonra ele alınacak ilk işlerden birisinin yeni TCK Yasa Tasarısı olduğunu söyledi. Fırat, "Zinanın tekrar içine dahil edilmesi gündemde mi?" sorusuna, "Şu anda bir şey söylemem mümkün değil, zaten zinanın CMUK'un içerisinde yer alması mümkün değil. Yasa tasarısı şu anda çekilmiştir. İki maddesi üzerinde duruyoruz" diye konuştu. Dengir Mir Mehmet Fırat, "Ekleme olasılığı var mı ? " sorusuna da, "Yarın deprem olacak mı, olmayacak mı gibi bir soru soruyorsunuz bana. Bunu bilemem. Şu anda öyle bir karar yok" dedi.