Türk Eczacıları Birliği (TEB) Yönetim Kurulu, yanlış, bilinçsiz ve gereksiz ilaç kullanımının Türkiye’de de halk sağlığını tehdit eden önemli bir sorun olduğunu belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri, ilaçların yüzde 50’sinden  fazlasının uygun olmayan şekilde reçetelendirildiğini, temin edildiğini, satıldığını ve hastaların ilaçlarını doğru şekilde kullanmadığını gösteriyor” açıklaması yaptı.  Yönetim Kurulu’nun yayımladığı yazılı açıklamada, akılcı olmayan ilaç […]

TEB’den uyarı:”İlaçların yüzde 50’si doğru kullanılmıyor”

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Yönetim Kurulu, yanlış, bilinçsiz ve gereksiz ilaç kullanımının Türkiye’de de halk sağlığını tehdit eden önemli bir sorun olduğunu belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri, ilaçların yüzde 50’sinden  fazlasının uygun olmayan şekilde reçetelendirildiğini, temin edildiğini, satıldığını ve hastaların ilaçlarını doğru şekilde kullanmadığını gösteriyor” açıklaması yaptı. 

Yönetim Kurulu’nun yayımladığı yazılı açıklamada, akılcı olmayan ilaç kullanımının “hastalıkların tekrarlaması,uzaması, ilaçların hastaya zarar verme riskinin artması, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesi, hastanın ilaç bağımlısı olması, ilaçların yanlış kullanılması, etkileşim riski bulunan ilaçların bir arada kullanılması, kaynakların gereksiz kullanımı” gibi pek çok sorunu beraberinde getirdiğine vurgu yapıldı.  

ANTİBİYOTİK DİRENCİ TEHDİDİ

Akılcı olmayan ilaca dair akla ilk gelen konulardan birisinin antibiyotik direnci olduğu kaydedilen açıklamada, şunlar yer aldı: “Küresel halk sağlığı açısından bakıldığında önlem alınmadığı takdirde 2050 yılında antibiyotik direncine bağlı olarak her yıl 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği öngörülmekte. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de antibiyotik direncine ilişkin kampanyalar yürütülüyor. Ülkemizde son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın akılcı antibiyotik kullanımına ilişkin yaptığı kampanyaları destekliyoruz. Bu kampanyaların da yardımıyla akılcı olmayan antibiyotik kullanımında son yıllara oranla düşüş olsa da halihazırdaki oranların, istenen düzeyde olmadığını söylemek mümkün. 2018 verilerine göre OECD ülkelerinde günlük antibiyotik kullanım miktarı ortalama 20,8 iken Türkiye’de bu oran 40,6’dır.”

BİRLİKTE MÜCADELE EDİLMELİ

Hekimin yönlendirmesi olmadan, eczacıya danışılmadan yürütülen tedavilerin yarardan çok zarar vereceği ifade edilen açıklamada, “Tedavinin kişiye özgü olduğu kamuoyuna etkili bir şekilde anlatılmalıdır. İlacın doğru kullanılmadığı takdirde istenmeyen pek çok sonuca yol açacağı unutulmamalı, kimyasal ya da bitkisel kökenli tüm ilaçlar, yalnızca ilacın uzmanı olan eczacıların danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır. Bu sorunlarla mücadele etmek için akılcı ilaç kullanımını sağlayacak politikaların ve uygulamaların bir an evvel hayata geçirilmesi gerekmektedir. Sağlığa ayrılan bütçenin yetersiz olduğu, sağlıkta cepten harcamaların giderek arttığı, sağlık okuryazarlığının düşük olduğu toplumumuzda akılcı ilaç kullanımını sağlamak adına başta hekimler ve eczacılar olmak üzere tüm sağlık profesyonelleri, sağlık otoritesi, meslek örgütleri ve üniversitelerin iş birliği halinde çalışması elzemdir” denildi.