Yazar, sanatçı ve avukatlar, F tipi cezaevlerinde yaşananları anlamak amacıyla 12 saat sürecek bir oyunda rol aldı. Oyun süresince, cezaevlerindeki koşulları birebir yaşayacak olan gönüllüler tek t

AYSEL KILIÇ
Yazar, sanatçı ve avukatlar, F tipi cezaevlerinde yaşananları anlamak amacıyla 12 saat sürecek bir oyunda rol aldı. Oyun süresince, cezaevlerindeki koşulları birebir yaşayacak olan gönüllüler tek tip kıyafet giydi, numaralandırıldı, konuşmalarına izin verilmedi. "Hepimiz Tecritteyiz" oyunu, İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi'nde dün düzenlenen basın toplantısı ile başladı. Oyuna Ayla Algan, Atilla Dorsay, Vedat Sakman, Ahmet Tulgar, Mehmet Gümüş, Cezmi Ersöz, Mihri Belli, Sevim Belli, Şanar Yurdatapan, Bilgesu Erenus, Hüseyin Karabey, Gülsen Tuncer, Güngör Gencay, Gülçin Çayhgil, Grup Yorum ve İdil Kültür Merkezi üyelerinin yanı sıra çok sayıda tutuklu ve hükümlü yakını katıldı.

AŞÇI'NIN 113. GÜNÜ
Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan "Hepimiz Tecritteyiz" oyunun yazarı Bilgesu Erenus, "F tipi hapishanelerde altı yıldır uygulanan tecridi topluma yaymak ve üzerindeki koyu sansürü kaldırabilmek için toplandık," dedi.

F Tipi Cezaevleri'nde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla Avukat Behiç Aş-çı'nın 113 gündür ölüm orucu eylemi gerçekleştirdiğini hatırlatan Erenus, oyunun "Avukat, Telefon Toplama, Ziyaretçi, Saatlerin Toplanması, Sayım ve Tecritte Zaman" olarak farklı bölümlere ayrıldığını kaydetti.

BELLİ'DEN DUYARLILIK ÇAĞRISI
Gazetecilerin sorusu üzerine söz alan Mihri Belli ise kendisinin geçmişte, toplam 2 yıl 9 ay ağır tecrit koşullarında yaşadığını söyledi. F tipi cezaevleri ve tecride karşı 122 insanın yaşamını yitirmesine dikkat çeken Belli, demokrat, yurtsever olan herkese duyarlılık çağrısında bulundu.

AVUKATLARA ÜST ARAMASI
Açıklamaların ardından etkinlik, "Avukat Oyunu" ile başladı. Avukat Enver Okan, meslektaşlarını "gardiyan" kimliği ile karşıladı. Avukatları üst aramasından geçiren Okan, meslektaşlarının itirazları ile karşılaştı. Avukatlarla, oyuncu Okan arasında yaşanan tartışma esnasında, orada bulunan diğer avukatlar, "Bu bir oyundu, oyunu bir oyuncu değil, avukat canlandırdı, çünkü her görüşte o bu koşulları yaşıyor," dedi.

Üzerilerinde sayılar bulunan turuncu önlükleri giyen gönüllüler, cezaevi hücresi olarak hazırlanan bölümlere alındı. Gönüllülere, isteklerini dilekçelerle bildirebilecekleri, konuşmalarının yasak olduğu "sert" bir şekilde hatırlatıldı.

Gazeteciler oyunculara soru sorarken, oyuncular "gardiyanların" uyarısı ile karşılaştı. Bazı gönüllüler ise oyunun kurallarına göre, "Tecritteyim konuşamam" yanıtı verdi. 12 saat süren etkinliğin ardından, oyuna katılan aydınlar, izlenimlerini Adalet Bakan-Iığı'na iletecek.