Didim sahilinde 2 ay önce bulunarak tedavi edilen caretta cinsi kaplumbağa Didim Altınkum sahilinden denize geri döndü.

Tedavi edilen caretta caretta yeniden denizle buluştu

ERDEM ÖZDEN / DİDİM

Didim sahilinde 2 ay önce bulunarak Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)'ne teslim edildikten sonra Deniz Kaplumbağalarını Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) 'e gönderilen caretta cinsi kaplumbağa Didim Altınkum sahilinden yeniden denizle buluşturuldu.

Buluşma öncesi İzmir sahillerinden yaralı halde bulunan bağası motor pervanesi çarpması sonucu kırılmış bir başka caretta kaplumbağası da DEAMER'e teslim edildi. EKODOST Başkanı Bahattin Sürücü, DEKAMER Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Yakup Kaska, Aydın Doğal Hayat ve Milli Parklardan İstemihan Kahraman'ın Didim'e getirdikleri Carettanın denize bırakılma anında Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ile çok sayıda Didimli hayvan ve doğar severde eşlik etti.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, dernek olarak Aydın genelinde doğal hayatı, hayvanlar ve kültür varlıklarının korunması görevini gönüllü olarak sürdürdüklerini söyledi. Bölgede yaşanan deniz kazalarında çok sayıda kaplumbağa ihbarı aldıklarını kaydeden Sürücü, bunları mümkünse Kuşadası'nda kendi veterinerleri tarafında tedavi edilip tekrar denize bırakıldığını ancak daha kapsamlı tedavi ve bakım süreci gerektirenleri DEKAMER ile işbirliği yaparak doğal hayata kavuşturduklarını belirtti.

MOTOR ÇARPMASI SONUCU YARALAR OLUŞMUŞ

DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska da, İztuzu'nda rehabilitasyon merkezine ulaşan kaplumbağaların uzun soluklu bir tedavi süreci sonucu denizlere geri bıraktıklarını söyledi. Kaska, “Didim'in genel olarak kaplumbağaların üreme bölgesi olmamasına rağmen zaman zaman bazı bölgelere yumurta bıraktıklarını tespit ettik. Bir kaplumbağanın yetişkin olup kıyıya yaklaşması uzun zaman alıyor, kurtardığımız binlerce yavru kaplumbağaların soyunun devam edebilmesi için bu çalışmayı yapıyoruz. Bu carettamızın da ön koluna misina sarılmış ve baş ve kuyruk bölgesine motor çarpması yaralar olmuş halde bize ulaştı, 2 aylık tedavi sürecinde maalesef ön kolu kurtaramadık, şimdi artık deniz dönebilecek hale geldi ve buradan yeniden denizle buluşturacağız. Bize bu konuda her zaman yardımcı olan EKODOST'a ve bu değerli anda bizimle bulunan Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ve Didimli hayvan severlere teşekkür ediyorum” dedi.

Kaska, 2008 yılında kurulan merkezin bu yıl içinde 46 kaplumbağaya ulaştığını bunlardan 21'inin başarılı bir şekilde tekrar doğal hayata döndürüldüğünü, 9 'unun tedavilerinin devam ettiğini, ancak 18 tanesini kurtaramadıkların belirtti. Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay'da bu ana şahitlik etmekten çok mutlu olduğunu belirtti.