Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından önlemler artırıldı. Hastanın durumu iyi ancak ülke genelinde panik havası hakim. Market rafları boşaldı. Kolonya, maske ve dezenfektana ilgi büyük

Tedirginlik tamam paniğe yer yok

Tüm dünyada 118 ülkeye yayılan koronavirüsün Türkiye’de de görülmesi üzerine önlemler sıkılaştırıldı.

İlk vakaya ilişkin bilgileri Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara paylaştı. “Tedirgin olalım ama panik olmayalım” diyen Kara, şunları söyledi: Yurt dışından gelen biri. İzolasyon altına aldığımızı ve 14 gün kadar da karantinada tutacağımızı söyleyebiliriz. Durumun farkında olduğu için çok az kişiyle temas edip, çok fazla dışarıya çıkmayan birisi, o bakımdan şansımız var. Erken dönemde ateş ve öksürüğü olduğu dönemde yakalandı” dedi. Kara, son 14 gün içerisinde yurt dışındaysanız lütfen evinizde kalmaya çalışın, lütfen çok az kişiyle temas edin, mümkünse dışarıya, toplu yaşam alanlarına çıkmayın.

4 SAATLİK TOPLANTI

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı Sağlık Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantıya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile akademisyenler katıldı. Bakan Koca yaklaşık 4 saat süren toplantı sonrası yaptığı açıklamada şu noktalara dikkat çekti:

>> Bundan sonraki her buluşma bilgi paylaşımı dün gece ve öncesindeki süreçten farklı olmayacaktır. Tahminlerin bilgi ile karıştırıldığı bir ortamdayız.

>> Zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımız yurtdışına gitmemesi, gidenin evinden çıkmaması, evini havalandırması ve Türkiye’ye gelmek için sınırları zorlamamasının yeterli olacağını ifade etmek istiyorum.

>> Yaşlılar bu dönemde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı. Tokalaşma sarılma gibi yakın temaslardan kaçınalım.

>>Önümüzdeki 2 aylık süreç bizim için çok önemli. 2 aylık süreci panik havası oluşturmadan götürmeliyiz.

OKULLAR TATİL EDİLECEK Mİ?

Bakan Koca, okulların tatil edilmesi konusunda şu açıklamayı yaptı: “Milli Eğitim ve okulların tatil konusu bugün gündemimiz olmadı. Önümüzdeki günler gündeme gelebilir. Şu an o konuda bir şey söylemem doğru olmaz. Burada salgının seyri de belirler. O konuda bir gelişme olursa sizinle paylaşırız.”

Turizm faaliyetlerinin nisan ayına sınırlandırılacağını açıklayan Bakan Ersoy ise “Bu süreçte daha az turist gelmesini sağlayacağız. 15 Nisan virüs açısından hassas bir tarih. Mümkünse yurt dışından Türkiye’ye turizm talebinin nisan sonuna ertelenmesi mantıklı geliyor” diye konuştu.

AA