HTŞ’nin ÖSO’nun elinden aldığı Afrin’de gerilim yüksek. Ankara sessizliğini korurken muhaliflere yakın Londra merkezli SOHR Direktörü Abdurrahman’a göre her şey Ankara’nın kontrolünde.

Tehlikeli dans!
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir El-Şam’ın (HTŞ) Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) püskürterek Afrin’i almasının yankıları sürüyor. Bölgede cihatçı gruplar arasındaki çatışma ve gerilim devam ederken ABD bir kez daha örgütün bölgeyi terk etmesini istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Rudaw’a yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeybatısındaki huzursuzluktan endişe duyduklarını kaydetti. Patel, “Heyet Tahrir El-Şam bir terör örgütü ve bölgedeki şiddet faaliyetlerini acil şekilde durdurması gerekiyor” dedi.

Moskova sessizliğini korusa da Şam ile birlikte HTŞ’nin bölgedeki ilerleyişinden rahatsız. HTŞ’nin Afrin’i almasına göz yummakla suçlanan Ankara ise sessizliğini korurken sınıra güç takviyesi yaptı.

KİRLİ PAZARLIKLAR

ABD’nin "HTŞ bölgeden çıksın" açıklamasını samimi bulmayan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurrahman ise Ankara’nın HTŞ’den kente girmesini istediğini ileri sürdü. Abdurrahman, Türkiye’nin El Nusra’nın önünü açma gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Gözlemevi’nin elinde kesinleşmiş istihbari bilgiler mevcut. HTŞ ile MİT arasında İdlib’de yapılan görüşmede, kendilerinden Afrin ve Fırat Kalkanı bölgesine girmeleri, buradaki faaliyetleri kontrol etmeleri istenmiş. Sebep ise Türkiye yanlısı 26 grubun kendi içerisindeki dağınıklığın, güvenlik konusunda yaşanan istikrarsızlık ile iç çatışmaların yaygınlaşması.”

HTŞ’nin Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki Minbic ve Til Rifat’a yerleşmesinin pek çok etkisinin olacağını kaydeden Abdurrahman, ÖSO içindeki 26 silahlı grubun Türkiye’nin DSG’ye operasyon talebini yerine getiremediğini kaydetti.

İDLİB’İ HAFİFLETMEK

Ankara’nın, Şam ve Moskova’nın dayatmasıyla İdlib’deki yoğunluğu seyreltmeye zorlandığı, bu durumda da HTŞ’ye Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı hattına kaymaları için göz yumulduğunu belirten Abruhhman şöyle dedi: “TSK, Hatay üzerinden Suriye’ye girdiğinde HTŞ’nin denetimindeki bölgelerden geçiyor. Şam, Bab el Hava Sınır Kapısı’nın peşinde. Türk devleti bu yüzden İdlib’in yükünü hafifletmek istiyor. İdlib’in bazı bölgelerini terk etmesi için HTŞ’ye Afrîn, El Bab, Cerablûs, Azez gibi bazı bölgeler verilmek isteniyor. Bundaki amaç Şam hükümetiyle uzlaşmanın bir yolunu bulmak.”

Heyet Tahrir el-Şam, geçen hafta Türkiye destekli ÖSO gruplarıyla çatışarak Afrin kent merkezine ele geçirmişti. ÖSO’ya bağlı Üçüncü Kolordu ile HTŞ arasında arabuluculuk yapan Ankara, bölgeye yeni takviyelerde bulunmuştu.