İsrail'de yeni hükümetin Batı Şeria'yı ilhak etme girişimlerinde bulunması bölgede gerilimi tırmandırdı. Başbakan Binyamin Netanyahu, "ABD yönetiminin, Batı Şeria'da yer alan yasadışı Yahudi yerleşim birimlerinin İsrail'e ilhakına onay vereceğinden eminim" dedi

Tehlikeli hamle

İsrail'de koalisyon görüşmeleri sonucu kurulan yeni hükümet, işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak etme girişimleri yürütüyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, ABD yönetiminin Batı Şeria'da yer alan yasadışı Yahudi yerleşim birimlerinin 'İsrail'e ilhakına' onay vereceğinden emin olduğunu söyleyerek yine bölgede tansiyonu yükseltti.

Netanyahu, yayımladığı görüntülü mesajda, "Trump'ın 'barış planında' İsrail'in Yahuda ve Samira'nın tamamındaki hakları tanındı. Başkan Trump, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nde İsrail'in hâkimiyetini tanıyacağı taahhüdünde bulundu. Birkaç ay sonra bu taahhüdün onurlandırılacağından şüphem yok" ifadesini kullandı.

PLANDA NE VAR?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı 'barış' planına göre, Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşim yerlerinin 'İsrail'in toprağı' olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.

SEÇİM VAADİ

Netanyahu, İsrail'de 2 Mart'ta yapılan erken seçim öncesi de Batı Şeria ve Ürdün Vadisi'ne dönük 'ilhak' vaatlerinde bulunmuştu. Koalisyon ortağı olan Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın da benzer vaatleri savunduğu biliniyor.

Bu nedenle, İsrail'in yeni hükümetinin 'ilhak' planlarını hayata geçirmesi durumunda bölgede yeni bir krizin patlak vermesi bekleniyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçen hafta yaptığı açıklamada, olası bir ilhak hamlesinde İsrail'le yapılan tüm anlaşmaları iptal edeceklerini ve bunun bir 'savaş' ilanı olacağını hatırlatmıştı.

CEZAEVİNDE HAYATINI KAYBETTİ

İsrail hapishanesinde 23 yaşındaki Filistinli bir tutuklu hayatını kaybetti. Filistin Esirler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, tutuklu bulunan Filistinli Nur el Bergusi’nin baygınlık nöbeti geçirdiği belirtildi. Hapishane idaresinin Filistinli tutukluya tıbbi müdahalede geç kaldığı ifade edilen açıklamada, Bergusi’nin Negev Hapishanesi’ne ait hastanede yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Filistinli gencin ölümünün tüm sorumluluğunun İsrail makamlarına ait olduğu vurgulanan açıklamada, bu kayıpla birlikte 1967’den bu yana hayatını kaybeden Filistinli tutuklu sayısının 223’e yükseldiği kaydedildi.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentine bağlı Abud beldesinde yaşayan Bergusi, İsrail makamlarınca 8 yıl hapse mahkum edilmişti.