Batı emperyalizmi ile Rusya arasındaki Ukrayna krizinde tansiyon düşmüyor. G7 ve AB dışişleri bakanları Rusya'ya baskıyı artırdı. Moskova, Batı'nın Ukrayna'ya asker yığdığını söyledi. Putin, Biden ile görüşmek istiyor.

Tehlikeli restleşme

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin Ukrayna krizinde hedef gösterdiği Rusya'ya, Batı ülkelerinden gelen tehditler artıyor. 16 Aralık'ta düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesi dün Brüksel'de bir araya gelen AB ülkelerinin Dışişleri Bakanları, Rusya'nın olası Ukrayna işgalinde uygulanacak yaptırımları görüştü. Liverpool'da hafta sonu bir araya gelen G7 ülkelerinin dışişleri bakanları da Rusya'ya karşı ortak tutum sergilerken Moskova ise peş peşe gelen tüm bu baskılara karşı diplomasiyi güçlendirme ısrarlılığını koruyor. Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Başkanı Joe Biden'la yüz yüze görüşmek istediğini açıklarken Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında 15 Aralık'ta yapılacak videokonferans görüşme de kritik önemde görülüyor.


AB: RUSYA'YA AĞIR BEDEL ÖDETİLEBİLİR

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell dün yaptığı açıklamada, AB Dışişleri Bakanlarının Rusya'ya Ukrayna konusunda net sinyal göndereceklerini belirtti. AB'nin ABD ve İngiltere'yle birlikte Rusya'ya yönelik olası ekonomik yaptırımları görüştüğünü belirten Borrell, “Herhangi bir şekilde Rusya’nın Ukrayna’ya askeri hareketinin kendilerine çok ağır bir bedel çıkaracağına dair net bir mesaj vereceğiz. ABD ve İngiltere’yle olası yaptırımların ne zaman, nasıl ve ne şekilde bir koordinasyon içerisinde yapılacağı üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

WAGNER, KUZEY AKIM-2 RUS BANKALARI HEDEF

Brüksel'de AB toplantısı sürerken Avrupa Konseyi'nden (AB) yapılan açıklamada Rus güvenlik şirketi Wagner grubuna yönelik yeni yaptırım kararları duyuruldu. Açıklamada, Wagner grubunun Mali'nin istikrarını tehdit ettiği ve buna karşı AB'nin yaptırım uygulamasını sağlayacak düzenlemeyi kabul ettiği" ifade edildi. AB üyesi ülkelerden üst düzey bazı diplomatlar da Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamalarda, Rusya'ya olası yaptırımların seyahat yasaklarından ülkenin yurtdışındaki varlıklarının dondurulmasına kadar geniş bir kapsamda olabileceğini belirtti. Rus bankalarının, uluslararası piyasalarda işlem yapmasına izin verilmemesinin de masadaki seçenekler arasında olduğu belirtilen haberde, bir başka yaptırımın da Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz sevkiyatını içeren Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin işlevsiz bırakılması olabileceği aktarıldı.

UKRAYNA'YA MİLYON DOLARLIK BÜTÇELER

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları da Liverpool'da 10-12 Aralık'ta yaptığı toplantının ardından "Rusya'ya gerilimi azaltma, diplomatik kanalları kullanma ve askeri faaliyetlerin şeffaflığı konusunda uluslararası yükümlülüklere uyma" çağrısı yapılmıştı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Ukrayna sınırına yığınak yapmakla suçladığı Rusya'nın "ağır sonuçlar ile karşı karşıya kalabileceği" yönünde tehditte bulunmuştu. Batı ülkelerinden peş peşe gelen tehditlere gerekçe olarak, Rusya'nın sınırdaki askeri hareketliliği gerekçe gösterilirken aynı ülkeler Ukrayna'yı silahlandırmaya da devam ediyor. ABD’nin 2022 yılına ait savunma bütçe tasarısında, Ukrayna’ya askeri yardım sağlamak amacıyla 300 milyon dolar tahsis edilmesi öngörülürken AB Konseyi ise 2 Aralık’ta Ukrayna ordusuna 31 milyon avro kaynak ayrıldığını açıklamıştı.

PUTİN BIDEN'LA YÜZ YÜZE GÖRÜŞEBİLİR

Rusya ise Ukrayna'nın silahlandırılmasına tepkili. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova önceki gün yaptığı açıklamada, “Ukrayna silahlarla dolup taşıyor, doğrudan teslimatlar söz konusu, geleceğe dönük sözleşmeler söz konusu, üstelik bunlar milyonlarca, milyarlarca dolarlık sözleşmeler. Oraya askeri eğitmen kisvesi altında militanların transferi söz konusu” diye konuştu. Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov ise dün yaptığı açıklamada Putin'in Biden'la yüz yüze görüşme isteğini dile getirirken olası bir görüşmenin, Putin ve Şi Cinping arasında 15 Aralık'ta yapılacak videokonferans görüşmenin ardından gerçekleşmesi bekleniyor.

BRÜKSEL'DE ÜÇLÜ ZİRVE HAZIRLIĞI

Ukrayna krizine ilişkin bir diğer diplomasi trafiği ise Kiev ve Moskova'ya dün yapılan ziyaretlerle yaşandı. Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, her iki ülkede de dün diplomatlarla bir araya gelirken yarın Brüksel'e gitmesi planlanıyor. Brüksel'de ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında önümüzdeki günlerde bir görüşme yapılması bekleniyor.