Çin’deki Korona virüsü salgınında can kaybı 80’e yükseldi. Virüse yakalananların sayısı dünya genelinde de artış gösteriyor. ABD, Kanada, Avustralya ve Japonya gibi ülkelerde vaka sayısında çoğalma var

Tehlikenin adı ‘Korona’

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip Korona virüsü (2019-nVoC) nedeniyle can kaybı 80’e, enfekte kişi sayısı ise 2 bin 744’e yükseldi. Virüs, dünya genelinde de etkisini giderek artırıyor. Japonya’da Korona virüsünü taşıdığı belirlenen kişi sayısının 4’e yükseldiği açıklandı. ABD’de ve Avustralya’da 5’inci vakanın tespit edildiği duyuruldu. Kazakistan’ın Almatı şehrinde 4 kişide Korona virüsü tespit edilirken Rusya’da da 8 Çinli turiste virüs testi yapıldı.

Çin’de Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Tibet Özerk Bölgesi dışında her eyalet, özerk bölge ve özel idari bölgeye sıçrayan Korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 80’e çıktı. Enfekte kişi sayısı da 2 bin 744’e ulaştı. Enfekte kişilerden 461’inin durumu ciddi.

TATİLİN SÜRESİ UZATILDI

Diğer yandan, Çin Başbakanı Li Keçiang liderliğinde toplanan Devlet Konseyi’nce 31 Ocak’ta sona ermesi planlanan Bahar Bayramı tatilinin 3 Şubat’a kadar uzatılacağı, okulların yarıyıl tatilinin uzatılmasına yönelik ayarlamalar yapılacağı açıklandı. Ülkede insan hareketliliğinin azaltılması için önlemlerin alınması çağrısında bulunulan toplantıda internet üzerinden çalışma modeli gibi tedbirlerin desteklenmesi gerektiği belirtildi.

Hubey eyaletinin Vuhan kentinde virüsün tespit edilmesinin ardından eyaletteki bazı şehirlerde toplu ulaşım hizmetleri durduruldu. Toplam nüfusu 150 milyonu bulan Guangdong ve Ciangşi eyaletlerinde maske takmak zorunlu hale getirildi. Pekin, Şanghay, Tiencin ve Şian kentlerine uzun yol seferi yapan otobüslerin giriş ve çıkışı yasaklandı.

AŞI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ülkede daha önce yapılan açıklamalarda salgına neden olan Korona virüsüne karşı aşı geliştirilmeye başlandığı belirtilmişti. Ancak Ulusal Sağlık Komisyonu, virüsün uzmanlar tarafından tam olarak anlaşılamadığını ve yayılma hızının güçlendiğini kaydederek, salgının bir süre daha süreceğini bildirmişti. Son günlerde ülkede ciddi şekilde salgın ve ölü sayısı artarken henüz virüse karşı aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının ülkede ne dereceye ulaşacağı ise bilinmiyor.

VAKA SAYILARI ARTIYOR
Korona virüsü, Çin dışında da etkisini giderek artıyor.

Virüsten etkilenen ülkelerden biri de Japonya. Ülkenin Sağlık Bakanlığı, Çin’in Wuhan kentinden yayılan Korona virüsünü taşıdığı belirlenen kişi sayısının 4’e yükseldiğini açıkladı.

Wuhan kentinden gelen 40 yaşlarındaki bir turistte virüse rastlandığı belirtilirken, turistin çarşamba günü Japonya’ya gelişinin ardından ertesi gün yüksek ateş ile birlikte virüs belirtileri gösterdiği, cuma günü ise eklem ağrısı şikâyeti ile hastaneye başvurduğu belirtildi.

Avustralya’da da 5’inci Korona virüsü vakasının tespit edildiği ve hastanın karantina altına alındığı belirtildi. Yeni Güney Galler eyaletinden sağlık yetkilisi Kerry Chant yaptığı açıklamada, 5’inci Korona virüsü vakasının tespit edildiğini duyurdu.

AMERİKA’DA DA ETKİLİ

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, California ve Arizona eyaletlerinde 3 kişide daha Korona virüsü vakasına rastlandığını açıkladı. Vakanın görüldüğü 3 kişinin de daha önce Çin’in Vuhan kentini ziyaret ettiği belirtildi. ABD’de görülen yeni tip Korona virüsü vakalarının sayısı böylelikle 5’e yükselmiş oldu.

Korona virüsü Kanada’da da tespit edildi. Ontario Eyaleti Sağlık Hizmetleri Şefi Dr. David Williams, düzenlediği basın toplantısında, Kanada’daki ilk vakanın Toronto’da saptandığını duyurdu.

Kazakistan’ın Almatı şehrinde 4 kişide Koronvirüsü tespit edilirken Rusya’da da 8 Çinli turiste virüs testi yapıldı. Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’da bulunan Almatı Uluslararası Havalimanı’nda dün Çinli turistleri taşıyan uçakta yapılan incelemede 4 turistte Korona virüsüne rastlandı. Virüs bulunan hastalar Çin’e geri gönderilirken, Kazak yetkilileri yaptığı açıklamada termal kameralarla hastaların yüksek ateşe sahip olduklarını gördüklerini, ilk belirtileri bu sayede anladıklarını belirtti.

Çin ile hava, deniz ve tren yolu ulaşımı bulunan Rusya’da şu ana kadar Korona vakası görülmemesine rağmen ülke genelinde tedirginlik yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Ekaterinburg’ta 2 Çinli turist yüksek ateş sebebiyle hastaneye başvurunca turistlere virüs testleri yapılmış, ancak virüse rastlanılmamıştı.

SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR

Yeni tip Korona virüsü, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. Virüs, yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.
Yeni tip Korona virüsü ilk olarak 12 Aralık’ta Vuhan’da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli hastalığın” görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı. Virüs Tayland, Vietnam, Güney Kore, Malezya, Singapur, Nepal, ve Portekiz’de de tespit edilmişti.

***

Bulgaristan’da grip salgını

Dünya Korona virüsüne odaklanırken, Bulgaristan’da ise başkent Sofya başta olmak üzere birçok ilde 100 bin öğrencinin eğitim gördüğü 500 okulda grip salgını nedeniyle 6 Şubat tarihine kadar eğitime ara verildi. Ülke genelinde etkili olan salgın nedeniyle hastanelerde planlı ameliyatlar iptal edilirken, hamile kadınlar ve çocukların rutin hasta kontrolleri salgın nedeniyle yapılamıyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.