Artan kızamık vakaları ile ilgili açıklama yapan TEİS, aşı karşıtlığı ve göç nedeniyle, kızamık vakalarının gündeme geldiğini söyleyerek; "Çocukluk çağı aşılamalarının eksiksiz yapılması şart" dedi.

Kaynak: AA
TEİS'ten kızamık uyarısı: Çocukluk çağı aşılamalarının eksiksiz yapılması şart

Artan kızamık vakaları ile ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Türkiye’de, aşı karşıtlığı ve göç nedeniyle, yıllar sonra yeniden kızamık vakalarının gündeme geldiğini söyledi.

Saydan, DSÖ’nün verilerine göre Türkiye’nin, 2023 şubat ayı sonu itibariyle kızamık vaka sayısında Avrupa’da ikinci olduğun söyleyerek, “Özellikle aşı karşıtlığı ve düzensiz göçle beraber artan kızamık vakalarının önüne geçmek için çocukluk çağı aşılamalarının eksiksiz yapılması şart” dedi.

Saydan açıklamasında şunlara yer verdi: “Kızamık oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu tür hastalıkların önlenebilirliği aşı ile mümkün. Bu nedenle ailelerin çocuklarını mutlaka aşılatmaları gerekiyor. Aşılanmama neticesinde görüldüğü gibi salgın ortaya çıkıyor.”

Son yıllarda, dünyada toplumlar arasında ortaya çıkan aşı karşıtlığı ve kararsızlığın giderek arttığına dikkat çeken Saydan; “Aşılanmamış veya eksik aşılı kişiler nedeniyle; küresel dolanımın artması, göçler, savaşlar nedeniyle aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıkların görülme riski yükseliyor. Nüfusun yüzde 25’inden fazlası çocuk olan ülkemizde de maalesef bu aşı karşıtlığı giderek artıyor. Aşı karşıtlığının bilimsel bir dayanağı olmadığı gibi çocuklarımızla birlikte tüm toplumun sağlığı da hiçe sayılıyor. Çocukların aşılanmasındaki hukuki ve vicdani mesuliyetin ailelerin inisiyatifinde olmaması gerekiyor” dedi.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı çocukluk çağı aşı takvimi içinde de yer alan, 9’uncu ay ile 1, 4 ve 6’ncı yaşlarda uygulanan kızamık aşılarının, çocukları viral bir hastalık olan kızamıktan yüzde 99 oranında koruduğunu belirten Saydan şunları söyledi; “Toplum sağlığı için en önemli unsurlardan biri hastalıkların önlenmesidir. Her zaman, bir hastalığı önlemek, hastalık oluştuktan sonra onu tedavi etmekten daha iyidir. Aşılanmanın bir hedefi kendimizi korumaksa diğer önemli hedefi de “toplumun bağışıklık sistemini” korumaktır. Ülkemizde kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi hastalıklarının aşıları ücretsiz şekilde aşı takvimimizde bulunuyor. Ailelerin bu aşıları çocuklarına yaptırmaları ve toplum sağlığının korunmasını sağlamaları gerekiyor.”

Türkiye’deki sığınmacı sayısına da değinen Saydan, “Türkiye'ye giren sığınmacı sayısı gün geçtikçe artıyor. Türkiye'de nüfusu 3,5 milyonu geçen Suriyeli sığınmacı bulunuyor. 0-14 yaş arası çocuk sayısı ise 1 milyon 300 binin üzerinde. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'deki kamplarda kalan Suriyelilerde kızamık, verem ve çeşitli bulaşıcı deri hastalıklarına rastlandığına dikkat çekmiş durumda. Bu yüzden aşılanmanın önemi daha da artıyor” dedi. 

“TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN AŞILARINIZI EKSİKSİZ YAPTIRIN”

Saydan toplum sağlığı için aşıları eksiksiz yaptırın çağrısında bulunarak şunları kaydetti:  “Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, vatandaşlarımıza kendilerinin ve çocuklarının aşılarını kontrol için aile hekimlerine danışmalarını, eksik olan, zamanı gelmiş aşılarını kontrol etmeleri gerektiğini hatırlatarak, toplum sağlığı için aşılanmak gerektiğini bir kez daha önemle hatırlatıyoruz.”