19 Mayıs ülkenin genelinde coşkuyla kutlanırken renkli görüntülere sahne oldu. Öte yandan AKP’nin gölgesinde yapılan törenlerde gerginlikler de yaşandı. TBMM Başkanı Şentop ise Mustafa Kemal Atatürk’ün adını anmadı.

Tek adam rejime rağmen sokaklarda coşkulu kutlama
Fotoğraf: DHA

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Saray rejiminin gölgesinde kutlanmasına rağmen renkli görüntülere sahne oldu. Ülkenin dört bir tarafında binler meydanları doldururken siyasilerin kutlama mesajında Atatürk’ün adının geçirmemesi bayrama yine damga vurdu.

Yıllardır milli bayramlarda hastalanan, törenlere katılmayan ve sönük geçmesi için uğraşan ve hatta yasaklayama kalkan AKP iktidarına rağmen, dün yine ülkenin dört bir tarafından yapılan yürüyüşlere 7’de 70’e herkes katıldı. Sokaklar renkli görüntülere sahne olurken Atatürk heykellerinin önüne çelenk bırakıldı.

1919 METRELİK BAYRAKLI YÜRÜYÜŞ

19 Mayıs 1919'un 104. yıl dönümünde yola çıktığı Samsun’da da sevinçle kutlandı. '1919 metre bayrak yürüyüşü' düzenlendi. 

Bayram nedeniyle Antalya’da da sokaklar da denizler de hareketliydi. Türk bayraklarıyla süslenen onlarca deniz aracı, Konyaaltı Sahili'nde gösteri yaptı. Kaleiçi'ndeki Yat Limanı'ndan ayrılan tekne, bot, jet-ski, yelkenli, kano gibi deniz araçları, çalınan marşlar eşliğinde Konyaaltı Sahili açıklarına geldi. Deniz araçlarına polis ve Sahil Güvenlik botları ile helikopter de eşlik etti. Marşların çalındığı deniz araçları uzun süre su takı yaptı.

Bayram nedeniyle Trakya’da da sokaklar hareketliydi. Yüzlerce kişi dev pankart ve bayraklarla yürüyüş düzenledi.

KLASİK OTOMOBİLLER SOKAKLARI DOLDURDU

İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) her yıl olduğu gibi bu bayramda da klasik arabalarla konvoy oluşturdu. Yurttaşlar ve klasik otomobil sahipleri sabah saatlerinde Kadıköy Belediye binasının bahçesinde toplandı. 104 klasik otomobilin oluşturduğu konvoy belediye binasından çıktıktan sonra önce Kalamış Caddesi'nden geçti ardından sahil yolunu kullanarak Bağdat Caddesi'ne girdi.

İMAMOĞLU’NDAN TAKSİM’DE TEPKİ

İktidarın milli bayramlara yaklaşımı her yıl olduğu gibi bu yıl da gerilimlere neden oldu. Taksim’de düzenlenen törene katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu iktidara tepki gösterdi. Çelenkleri hâlâ korsan şekilde koymak zorunda kaldıklarını belirten İmamoğlu, “Milletin neredeyse yüzde 99'ını kapsar böylesi törenlerin hâlâ düzeltilmeden devam ettirilmesini kasıtlı buluyorum. Bu, pespaye bir düzendir! Düzeltilmesi şarttır. Devletin spor il müdürlüğünün koyduğu çelenklerin dışında bizim koyduğumuz çelenklerin korsan olduğunu biliyor musunuz? Korsan çelenk töreni yapıyoruz. Devletin talimatı yok" dedi.

"Biz bu töreni yaparken 3-4 sene hırpalandık" diyen İmamoğlu, "Baktılar ki vazgeçmiyoruz korsan yapmamıza dönük bir hamle yapılmıyor. Ayıptır. Yazıktır. Lafa gelince başka türlü davranışı milletimiz tartar. Biz tartsın istemiyoruz. Bu düzelsin istiyoruz. Ben bu bayramların çocuklarla gençlerle kutlanmaya devam edilsin istiyorum. Bu devletin işi olmalı” ifadelerini kullandı.

KARTAL’DAKİ TÖRENDE ARBEDE ÇIKTI

Kartal’da ise çelenk koyma töreninde arbede çıktı. CHP Gençlik Kolları üyeleri ve MHP üyeleri arasında çıkan arbede sosyal medyada gündem oldu.

***

ATATÜRK’Ü UNUTTU ERDOĞAN’I ÖVDÜ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 19 Mayıs mesajında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün adını anmadı, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı övdü. Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Genç Arkadaşlarım; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. Millî Mücadelemizin ilk adımının atıldığı tarihin gençlerimize armağan edilmiş olması, bütün dünyaya verilen en önemli mesajdır. İlk adım ilk kıvılcımdır. İstanbul’dan Samsun’a yapılan yolculuğun ufku istikbâl, hedefi istiklâldi. İstikbâl, Siz, Geleceğimiz…" ifadelerini kullandı.