Cumhurbaşkanı’na ormanlar üzerinde tam yetki veren Ek 16. Madde ile 16 hektarlık alan daha orman vasfını yitirdi. 2018’den bu yana sadece bu maddeyle ormanlık vasfını yitiren alanların toplamı 1600 hektara yaklaştı.

Tek adam yetkisi ormanları bitiriyor
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

İktidarın ormanlar üzerindeki baskısı bitmiyor. Enerji, maden ile turizm sektörüne yeşili feda eden iktidar çıkardığı yönetmelik ve kanun değişiklikleriyle ormanları talan ediyor. Cumhurbaşkanı’na ormanlar üzerinde tam yetki veren Ek 16. Madde uygulamasıyla 2018’ten bu yana yüzlerce hektar ormanlık alan vasfını yitirdi. Son olarak dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Sakarya, Kocaeli, Zonguldak, Rize ve Balıkesir illerinde yaklaşık 16 hektarlık alan daha ormanlık vasfını yitirdi. Uzmanlara göre 2018’te çıkan Ek 16. Maddesi’yle kaybedilen ormanlık alan 1600 hektara yaklaştı.


TEK ADAM YETKİSİ

Daha önce Bakanlar Kurulu’nda olan ‘istediği alanları orman dışına çıkartma yetkisi’ tek adam rejimine geçildikten sonra Cumhurbaşkanı’na verildi. Böylece Cumhurbaşkanı 2018’ten bu yana ülkenin dört bir tarafındaki ormanlık alanları tek imzayla ormanlık vasfından çıkartabiliyor. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16. Madde’sinin onaylandığı 2018’ten bu yana Resmi Gazete’de aralıksız her ay yeni bir Cumhurbaşkanı kararı açıklanıyor. Ormanlık vasfından neden çıkarıldığına ilişkin bilginin verilmediği Resmi Gazete’de her ay onlarca hektar ormanlık alan vasfını yitiriyor, binlerce dikili ağacın ihalesi duyurusu yapılıyor.

ANAYASA’YA AYKIRI

2018’te çıkarılan maddeye ilişkin uzmanlar ‘Anayasa’ya aykırı’ diyor. Uzmanlar tarafından kaleme alınan Türkiye’de Ormansızlaşma ve Orman Bozulması raporunda, 2018’ten 30 Mart 2022 tarihine kadar 928 hektarlık alanın orman alanı dışına çıkartıldığı hatırlatıldı. Raporda maddenin Anayasa’ya aykırılığına ilişkin şu ifadeler yer aldı: “…Anayasa’da orman dışına çıkarılabilecek alanlar açıkça yazmaktadır. Hiç kimse Anayasa’da “…31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş…” ibaresi yer aldığı sürece, orman alanlarını bir kanun maddesiyle orman dışına çıkarıp, nirengi noktası olarak da 19 Nisan 2018 tarihini belirleyemez.”

AYM REDDETTİ

Yine raporda ana muhalefet partisinin Ek 16. Madde’yi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM )taşıdığını ancak reddedildiği hatırlatıldı: “Konuyu bilen herkesin Anayasa’ya aykırı olduğu konusunda hem fikir olduğu bu değişiklik, ana muhalefet partisi tarafından iptal istemiyle AYM’ye taşınmış olduğu halde, AYM 16 Temmuz 2020’de vermiş olduğu kararda bu iptal istemini ‘oybirliğiyle’ reddetti.’

DÖRT KOLDAN SALDIRI

İktidarın ormanları yok ettiği tek uygulama Ek 16. Madde değil. 2021 yılında yaklaşık 140 bin hektar yanarken ormancılık dışı faaliyete açılan ormanlık alanı 42 bin hektarı geçti. Ormanlar üzerindeki tehdidi artıran odun üretimi ise geçen yıl 36 milyon 133 bin metreküp oldu.

***

Şirketler için kamulaştırma

Dünkü Resmi Gazete’de ormanlık alanların yanı sıra yine acele kamulaştırma kararlarıyla doluydu. Rize, Denizli ve İzmir’de enerji tesisleri için acele kamulaştırılmasına karar verildi.