Tek adam yüzünden iki ülke de kan ağlıyor

Milena SARPKAYA

Ukrayna’da savaşın başladığı ilk günden bu yana Rusya’da da savaş karşıtı protestolar sürüyor. Putin iktidarı bir yandan Ukrayna’ya yönelik saldırılarının şiddetini artırırken bir yandan da savaş karşıtı protestolara sert müdahalelerde bulunuyor. Eylemler beşinci gününü geride bırakırken gözaltına alınanların sayısının toplamda üç bini geçtiği belirtildi.

Polisin sert müdahalesine rağmen savaş karşıtı göstericiler ise her gün sokağa çıkmaya devam ediyor. Rusya Saint Petersburg’daki savaş karşıtı eylemlere katılan Valeria K. yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Savaşın başladığı ilk gün toplumsal bir refleksle yüzlerce kişinin sokağa döküldüğünü anlatan Valeria, “Bu savaşı istemiyoruz ve hiç istemedik. Ukrayna için çok korkuyoruz. Yaşananlar utanç verici, iğrenç ve kabul edilemez. Tek bir adamın kafasındaki aptalca planlar yüzünden iki ülke de kan ağlıyor” dedi.

Sokaklar ve meydanlarda çok kalabalık savaş karşıtı eylemler gerçekleştiğini söyleyen Valeri, hükümetin sert müdahalelerine dikkat çekti. Valeria, “Polis şiddeti orantısız boyutlarda, sadece protestoları izlerken bile gaz ve cop ile müdahale ediliyor, keyfi gözaltılar yapılıyor. Ülkemiz komşumuza saldırırken bizim buna sessiz kalmamız mümkün değil. Karşılaştığımız sert polis müdahalesi de gözaltılar da bizleri yıldırmayacak” diye konuştu. Kendi ülkeleri için de büyük endişe taşıdıklarını dile getiren Valeria, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülke ekonomimiz batması ve yoksulluğun açlığın kapıda olması da bizleri endişeye sürüklüyor. Sesimizin duyulmasını ve dünya kamuoyunun bu savaşa karşı net bir tepki koymasını umuyoruz. Ukrayna ve Rusya için dileklerim bir: barışçıl, güvenli bir gelecek.”