Avrupa’dan Afrika’ya sokağa çıkmaya devam eden kitleler savaşı durdurun çağrısını yineledi. Pompeu Fabra Üniversitesi’nden Demirel İspanya, Imhotep de Burkina Faso’daki savaş karşıtı eylemleri anlattı.

Tek isteğimiz barış

Yaren ÇOLAK

Ukrayna yakın tarihin en büyük dramlarından birine sahne olurken dört bir yanda savaş karşıtlarının çatışmaların durması için eylemleri de devam ediyor. Dün de pek çok ülkede kitlesel eylemler gerçekleştirildi. “Savaş hayır”, “Rusya’nın işgaline hayır” pankartlarının taşındığı eylemlerde acil ateşkes ilan edilmesi talep edildi.


ÇİMENLER EZİLİYOR

İspanya ve Burkina Faso’dan savaş karşıtları eylemleri ve atmosferi anlattı. İspanya Pompeu Fabra Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi Berkay Demirel, ülkede yüzlerce kişinin katılımıyla savaş karşıtı eylemler yapıldığını belirterek İspanya’nın gündeminin de kaçınılmaz Ukrayna’da yaşananlar olduğunu söyledi.

Bu savaşın göz göre göre geldiğini ve “Tam olarak filler tepişir, çimenler ezilir” özdeyişinin gerçekleştiğini kaydeden Demirel, savaşın İspanya’da da gündelik yaşamın içine girdiğini şu sözlerle aktarıyor: “İnsanlar her yerde, her an eşleriyle, dostlarıyla, arkadaşlarıyla iş yerlerinde, kafelerde savaş konuşuyor.”
Bu konuşmalar ve tartışmaların toplumu da böldüğünü vurgulayan Demirel, “Savaşta taraf olunması gerektiğini ve Ukrayna’ya askeri destek dâhil yardım yapılması görüşünü savunan bir kesim var. Diğer tarafta, anti-emperyalist savaş karşıtı duruş gösteren, bir fil iyi diğeri kötü demek yerine çimenin derdine düşen insanlar var” ifadelerini kullanıyor.

GERİYE DOĞRU ADIM

Batı Afrika ülkelerinden Burkina Faso’dan savaşkarşıtı hareketleri anlatan Bayala Imhotep de ABD ve Rusya’nın kendi aralarındaki hesaplaşmasından tüm dünya halklarının zararlı çıkacağını kaydetti. Imhotep sözlerini şöyle sürdürdü: “Savaştan kaçmak isteyen siyahlara karşı insanlık dışı yaptırımlar uygulanıyor. Bu muamele evrensel insanlık onurunda geriye doğru atılmış bir adımdır. Savaşı da yapılan ırkçılığı da kınıyorum.”