Buldan’ı arayıp, tehdit eden ve ‘asker cenazelerine CHP’li başkanları almayın’ talimatı veren Soylu’ya tepki yağdı. CHP’liler, “Tek kullanımlık bir adamın hezeyanı” ve “Hesabını soracağız” dedi

Tek kullanımlık adamın hezeyanı

YAŞAR GÖKDEMİR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı telefonla arayıp, tehdit ettiğini kabul etti. Soylu ayrıca CHP il başkanları’nın asker ve polis cenazelerine alınmamaları için valilere talimat verdiğini de açıkladı.

Bakan Soylu, Esenler AKP İlçe Başkanlığı ziyareti sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Burada bir açıklama yapan Soylu, “CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin’ diye valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim” dedi. Soylu, “Onların gideceği bir adres var. O adresi de göstereceğiz. PKK mensuplarının cenazeleri var. Biz onları çok kısıtlı kaldırtıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjan ayıracağız. Sandıkta beraberlerse cenazede de olacaklar” diye devam etti.

‘Söylediklerinde eksik yok’
Soylu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı arayıp partisini sorumlu tuttuğu iddiasıyla ilgili ise şunları söyledi: “Orada Doğu ve Güneydoğu’da HDP, PKK üzerinden milletten intikam almaktadır. Bu kadar açık ve net. Evet aradım.
Söylediklerinde eksik yoktur fazla vardır. Arkadaşlarım o bölgede sokağa çıkma yasağı ilan ettiler. Gerekli soruşturmalar sürüyor. Çok ciddi gözaltılar var. Bu arkadaşımızın katilini bulacağız.”

Buldan, Soylu’nun kendisini arayarak HDP’yi, Ağrı’da işlenen bir cinayetten sorumlu tuttuğunu, “Size artık yaşama hakkı yok” dediğini açıklamıştı.

Bakan Soylu’nun müsteşarı aracılığıyla valilere “CHP il başkanlarını şehit cehazelerinde protokole kabul etmeyin” talimatı verdiğine ilişkin açıklaması tepkilere neden oldu. Bakan’ın açıklamasına ilişkin CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu BirGün’e konuştu.

Özel, Soylu’nun talimatını “hadsizlik” olarak niteleyerek, “Soylu’nun bu nefret söylemi ve CHP’yi dahil etmeye çalıştığı şeytanlaştırma ve kutuplaştırma söylemi; kendi aklından çok, bu siyasetten iktidar üretmeye çalışan ve bunu da bir şekilde başarmış olan sarayın kendisine verdiği bir görevdir” dedi.

Hiçbir talimat engelleyemez
CHP’li Özel, “Hadsizliğin üst sınırından, vicdanın, edebin, ahlakın dip noktasından yapılmış bir açıklama” sözleriyle tepki gösterdiği açıklamaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Aslında fiilen bakanlıktan azledilmiş, Meclis’e hapsedilmiş ve işlediği suçlar karşılığında yargılanmama garantisi olarak dokunulmazlık almış, tek kullanımlık bir adamın görevinin son günlerindeki hezeyanlarıdır bu açıklamaları. Soylu’nun bu nefret söylemi ve CHP’yi dahil etmeye çalıştığı şeytanlaştırma ve kutuplaştırma söylemi; kendi aklından çok, bu siyasetten iktidar üretmeye çalışan ve bunu da bir şekilde başarmış olan sarayın kendisine verdiği bir görevdir. CHP’nin il ve ilçe başkanlarının tekrar olmasını hiç arzu etmediğimiz şehit cenazelerine katılmasına hiçbir güç, hiçbir talimat ve hiçbir makam engelleyemez. Terörü bitirme iddiasında olan ve bunun üzerinden siyaset kuran bir bakanın, geleceği, olası şehit cenazeleri üzerinden kurgulaması da son derece manidardır.”

‘Hesabını hukuken soracağız’
Sezgin Tanrıkulu, şu değerlendirmede bulundu: “Soylu’nun siyaseten vesayet altına alınması lazım. Tamamen oryantasyonunu yitirmiş durumda. Partimize söylediği sözlerin hesabını kendisinden siyaseten de hukuken de soracağız.”

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan ise “İçişleri Bakanı derhal istifa etmelidir. Soylu şehit cenazeleri üzerinden toplumu bölme hesabı içerisine girmiştir” dedi.

CHP MYK’den yapılan açıklamada ise “Şehit cenazeleri olması durumunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün yöneticilerimiz, milletvekillerimiz, il başkanlarımız ve örgütlerimiz tam kadro halide şehitlerimizin huzurunda olacaktır. Ortaya çıkabilecek olayların tek sorumlusu Süleyman SOylu ve ona imkân veren iktidardır” denildi.

HDP’den suç duyurusu
HDP, Soylu’nun, Buldan ile açıklamalarına yanıt verdi. “Soylu, tekrar Bakan olabilmek, Saray’ın gözüne girebilmek, koalisyon ortağının desteğini alabilmek için HDP’yi kullanmaya çalışmaktadır” diyen HDP, Bakan Soylu’nun Buldan’ı tehdit ettiğini vurgulayarak, hakkında suç duyurusunda bulunduğu duyurdu.

***

Soylu’nun ardından CHP çelengi parçalandı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Şehit cenazelerine CHP’li başkanları almayın” talimatının ardından Maraş’ta PKK mensuplarıyla girilen çatışmada yaşamını yitiren Uzman Çavuş İsa Özkan’ın Bursa’da düzenlenen cenazesinde CHP çelengi parçalandı. Tören öncesi cami avlusuna getirilen CHP Bursa İl Başkanlığı’na ait çelenk, tepki gösteren bir grup tarafından yere atıldı. Çelenk, gerginliğin artması üzerine polis tarafından alandan götürüldü. Polis, çelengi yerden alarak cami avlusundan götürdü. CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş da protokolün hemen arkasında, askerin yakınlarıyla birlikte saf tuttu.

***

Ağrı Valiliği yalanladı

Ağrı Valiliği, yandaş basının “PKK öldürdü” dediği Feyzi Ertik’in intihar ettiğini açıkladı. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde “PKK tarafından öldürüldü” denilen Feyzi Ertik’in ölümüyle ilgili valilikten açıklama geldi. Ağrı Valiliği, medyaya yansıyan haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyururken, Ertik’in evinde ‘kendini asmak suretiyle intihar ettiğini’ bildirdi.