14 Mayıs öncesi kritik şehirlerden Denizli’nin nabzını tuttuk. Tekstil sektöründeki ağır koşulların gündeme geldiği kent değişime kapı aralıyor. Konuştuğumuz isimler kentin tercihinde ekonomik sıkıntıların başrol oynayacağını ve seçimlerde muhalefetin avantajlı olduğunu dile getiriyor.

Tek talep değişim
Fotoğraflar: BirGün

Mehmet Emin Kurnaz

Ülke tarihinin en önemli seçimlerine çok az zaman kala kritik kentlerden gelecek sonuçlar merak konusu. Kamuoyu yoklamalarına göre AKP’den hızla uzaklaşan büyükşehirlerden biri olan Denizli, 800 bine yaklaşan seçmen sayısı ile hem iktidar hem de muhalefetin kadrajında bulunan önemli merkezlerden.

Yıllarca AKP’nin birinci parti çıktığı kentte 2017 Referandumu bir kırılma yarattı.

Yüzde 44,5 ‘evet’ oyuna karşı yüzde 55,5 ‘hayır’ oyu çıkan şehirde 2019 yerel seçimlerinde de iki büyük belediyeden biri olan Merkezefendi Belediyesi’ni CHP adayı Şeniz Doğan kazandı. Aynı zamanda büyük bir tekstil kenti olan Denizli’nin Merkezefendi Belediyesi dışında Honaz, Bozkurt, Serinhisar, Babadağ gibi ilçe belediyeleri de CHP’nin yönetiminde. Seçim öncesi siyasi partilerin milletvekili adayları, sendika temsilcileri, muhtarlar ve araştırmacılarla Denizli’nin nabzını tuttuk.

***

AKP’de çözülme var

BES Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul: Denizli’deki son beş altı yıldır kutladığımız 1 Mayıs’lardan daha coşkulu bir 1 Mayıs yaşadık. Gerek işçilerin gerekse sendikaların katılımı önceki yıllardan fazlaydı. Bizim gözlemlerimiz bir değişim umudu olduğu yönünde. Tabii Denizli’de bunun muhalif milletvekili sayısına artısının olup olmayacağını göreceğiz. Ama muhalefetin toplamının Cumhur İttifakı’ndan çok daha fazla olacağını görüyoruz.
Yandaş sendikalarda bir çözülmeye şahit oluyoruz. Bizi merak edip üye olanlarda da artış var.

Altıntop Mahallesi Muhtarı Tülay Sücüllü: Bugün insanlarımızın en büyük sorunu ekonomiyle ilgili, geçim sıkıntısı. Biliyorsunuz bize icra dosyaları geliyor. Bir süre öncesine kadar bu dosyaların sayısında çok büyük bir artış vardı. Ama bugün öyle bir aşamaya geldik ki dükkânlarını kapatıp gitmiş esnafa bu dosyalar ulaşmıyor bile. Ben sadece mahallemde 28 aileye yardıma başladım. Şu anda 108 aileye ulaştık. 

***

Sokakta en çok değişim rüzgârı esiyor

SOL Parti Milletvekili Adayı Kamil Doğan: Denizli’de güçlü bir değişim rüzgârı estiğini söylemek mümkün. Bunu aslında 1 Mayıs’taki coşkudan da görüyoruz. Önceki yıllara göre daha yoğun bir katılım oldu. Aslolan bizim açımızdan bu seçimde tek adam rejiminin sonlanması. Partiyi büyütmek ve kalıcı ilişkiler kazanmak istiyoruz. Bu anlamda da Denizli geçmişi olan bir şehir. 

Yüzde 60 civarında iktidar karşıtı bir oy çıkacağını düşünüyorum. Ama burada maalesef muhalefette bir dağınıklık hali de var. Bu motivasyonu olumsuz anlamda bir miktar etkiliyor. Rejime karşı mücadele etmek en kritik durumken bazen örgütsel tartışmaların da yaşandığına şahit oluyoruz. Burada insanlar seçimi muhalefetin alacağına inanıyor ancak seçim güvenliği meselesi de oldukça kritik. Denizli’de seçim güvenliği platformu oluşturduk. Bunun da çalışmalarını yürütüyoruz.

Merkezde bir değişim havası var, bunu taşrada da hissetmek mümkün. Asgari ücretle çalışan çok fazla, tekstilde kadın emeğinin çok yoğun şekilde olduğu tekstil sektöründe. Kentin birçok yerinde ev kiraları olağanüstü arttı. Tüm bunlar seçmenin tercihlerini değiştirecek unsurlar olacaktır.

***

Kriz tüm toplumu derinden etkiledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Gülizar Biçer Karaca: Artık ekonomik buhranın Denizli'de çok yıkıcı bir etkisi var. Denizli üreten bir şehir. Her dönem tekstil ve konfeksiyon ihracatında cari fazla veren bir kentti. Ama uygulanan ekonomik politika sebebiyle derinleşen ekonomik buhranın etkisiyle Denizli ihracatı ilk defa yüzde 25’leri aşan bir miktarda azaldı. Yani ihracat fazlası veren Denizli dörtte bir oranında gerilemiş durumda. Bunun getirdiği ciddi bir işgücü kıyımı var Denizli'de. Firmalar küçüldü ve işçi çıkarmaya başladı. Ekonomik buhran ve arkasından yaşanan bu emek eksenli kayıplar Denizli'de iktidarın ciddi anlamda oy kaybetmesinin en başlı sebepleri. O nedenle Genel Başkanımızın Halil İbrahim sofrası çağrısına çok ciddi anlamda sahada karşılık bulduğunu görüyoruz. İşin açıkçası 21 yıllık iktidarın sonunun gelmekte olduğunu gören Saray’dakiler artık kaygı, panik ve korku iklimini yaratarak bunun üzerinden tıpkı 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi koltukta tutunabilmenin yolunu arıyorlar.  Denizli'de bizim son yaptırdığımız çalışmada daha önce Erdoğan'a oy vermiş her sekiz kişiden birisi Artık ben Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğim” diyor. İlçeler için de olumlu sonuçlar var. CHP yönetimlerinin olduğu belediyelerde ciddi bir memnuniyet var. Merkezefendi'deki hizmet, Bozkurt Belediye Başkanı'nın tarımla ilgili projeleri, çiftçiye ücretsiz elektrik verilmesine ilişkin bir projeler var. Bunları vatandaş duymuş ve keşke bizi de CHP’li belediyeler yönetse diyor. Üretimin değer bulmadığı, alın terinin, tarımsal üretimin, hayvancılığın giderek yok edildiği bir süreçte maalesef o ilçelerimizde insanlar tarlalarını boş bırakıyorlar.

***

1 Mayıs seçim öncesi umut verdi

EMEP İl Yöneticisi ve Evrensel Denizli Temsilcisi Hilmi Mıynat: Denizli’de 1 Mayıs önceki yıllara göre daha kitleseldi. Bu da tabii seçim yaklaşırken bizim için önemliydi. İnsanlar umutlu. Milletvekilliği seçimlerinde de AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ı yeniden aday gösterdi. Halk AKP’li tanınmış vekillere tepkili. Bu nedenle alanda daha az tanınmış vekiller dolaşıyor. Geçen hafta bir depremzedeyle konuştum. AKP adayına “AKP’ye günahımı bile vermem” dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun Denizli’de önde gideceğini söyleyebilirim.

Esnaf Ali Haydar Aktaş: Ben çiçek sektöründeyim. Bizim sektör maalesef lüks haline geldi. Ekonomik kriz bizim sektörü çok kötü etkiledi. İnsanlar bırakın çiçeğe para vermeyi et, kıyma alamaz hale geldi. Herkesin önceliği karnını doyurmak, pazara gidiyorum en ucuz şey 20 TL. Birkaç yıl önce 30 TL’ye sattığım çiçeği şu an 300 TL’ye satıyorum. Bu da haliyle satışları düşürüyor. Bu ekonomiyle bizim daha fazla ayakta kalma şansımız yok.


Tektsil işçisi Serdar Aktaş: Denizli’de iktidar karşı bir tepki var, AKP ve MHP kökenlilerden muhalefete kayış var. Çünkü Denizli bir tekstil şehri ve sendika yok. Koşullar ağır maalesef. Şehir her geçen gün daha pahalı hale geliyor. Ev kiraları aşırı arttı. Buna karşı tepkiler var. Özellikle konfeksiyon ve fasonlarda sigortasız çalıştırılan göçmen işçiler de ayrı bir sorun. Konfeksiyonda çalışan kadınların yüzde 80’i asgari ücretli veya az üzerinde. Pek çok fabrikada üç yıldır çalışan da 20 yıldır çalışan da asgari ücretle geçinmek zorunda kalıyor. Kıdem farkına dahi gerek duymuyorlar. Nasılsa insanlar bu koşullarda çalışmaya muhtaç diye düşünüyorlar.

***

Çetelerden alıp yurttaşa vereceğim

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Denizli’de miting gerçekleştirdi. Mitingde konuşan Kılıçdaroğlu, “Kurban Bayramı'nda 15 bin lira ikramiyeyi göreceksiniz. Vay efendim parayı nereden bulacaksın, diyorlar. Beşli Çete’den alacağım, vatandaşıma vereceğim" dedi.