Avrupa’ya geçme umuduyla onlarca göçmen Yunanistan sınır kapısına geldi. Yaşadıkları zorlukları anlatan göçmenler sınırda bekleyeceklerini söyledi.

Tek umutları sınır kapısı

HABER MERKEZİ

Ülkede göçmen krizi her geçen gün büyürken sosyal medyadan yayılan söylenti Avrupa’ya geçme umudu taşıyan onlarca sığınmacıyı harekete geçirdi. Afganistanlı göçmenler, sosyal medya üzerinden 'Yunanistan'ın sınır kapılarını açtığı’ söylentisi üzerine Edirne'ye akın etti. Kente gelen çok sayıda göçmen, sınır kapılarının kapalı olduğunu görünce geri döndü, bazıları ise bekleyişlerine devam edeceklerini belirtti.

‘Yunanistan, Edirne’de sınır kapılarını açtı. 28-31 Ağustos tarihleri arasında sınır kapıları açık tutulacak’ şeklinde söylentiler yayıldı. Edirne’ye çok sayıda Afganistanlı göçmen gelmeye başladı. Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı yakınlarında güvenlik güçlerinin yaptığı denetimlerde çok sayıda Afganistanlı göçmen alıkonuldu. Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı karayolu üzerinde de bir grup göçmenin yürüdükleri görüldü.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Karaağaç Mahallesi’nden Pazarkule Sınır Kapısı’na giden karayolunda önlem alarak, gelen göçmenleri geri çevirdi. Güvenlik güçleri söylentilerin asılsız olduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Milli Beka Derneği Başkanı Aslan Türkmen, söylentiler üzerine oturma izni olmayan göçmenlerin sınır kapılarına doğru harekete geçtiğini iletti. Türkmen, “Türkiye’den Avrupa’ya geçmek için hazırda bekleyen fazlasıyla Afgan göçmen var. Söylentiler yayılınca hareketlilik oluyor. Elden ele bir şekilde bilgiler dolaşıyor, bunun üzerine insanlar da sınırlara yöneliyorlar. Edirne’de kalan göçmenlerden gelen bilgilere göre, Zeytinburnu’ndan da toparlanıp giden göçmenler var. Hatta sınırdan geçenler konumlarını bile atıyorlar. Ancak geçen göçmenler Yunanistan tarafının kapalı olduğunu ve Bulgaristan tarafından geçebildiklerini ilettiler” ifadelerini kullandı.

İddialar üzerine Edirne’ye geldiğini söyleyen Afganistanlı Şefik Daniş, “İstanbul’dan, Yunanistan kapılarını açtı diye geldik. Sosyal medya üzerinden bu paylaşımı yaptılar. Bize sınır kapıları açıldı dendiği için geldik. Hepimiz Afganistan’dan Taliban zulmünden kaçıyoruz. Yapılan paylaşımlarda 28 ile 31 Ağustos tarihleri arasında kapıların açılacağı söylendi. Bu yüzden burada 31 Ağustos’a kadar bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

AY SONUNA KADAR BEKLEYECEĞIZ

Mehmet Hakai ise, “Biz Yunanistan’ın 28 ile 31 Ağustos tarihleri arasında sınır kapılarının açılacağı bilgisi paylaşıldı, bu yüzden Edirne’ye geldik. Yunanistan’ın sınır kapısına gittik bize böyle bir şeyin olmadığını söylediler. Burada 31 Ağustos’a kadar sınır kapılarının açılmasını bekleyeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan Göç İdaresi’nin verilerine göre, 2021 yılının ilk 8 ayı içerisinde Türkiye’de alıkonulan göçmen sayısı 90 bin 310 oldu. En çok alıkonulan uyruk ise 38 bin 341 sayısı ile Afganistanlı göçmenler oldu.