Pandemi yasaklarının bir bir kaldırılmasının ardından müzikte gece 12 yasağı devam ediyor. Meslek birlikleri ve sektör çalışanları “Salgın sadece müzik yapılan yerlerde mi devam ediyor?” diye soruyor.

Tek yasak müziğe

HABER MERKEZİ

Koronavirüs bahanesiyle yaklaşık 2 sene önce getirilen müzik yasağı, pandemi önlemlerinin kaldırılmasına rağmen devam ediyor. İşletmeciler ve müzisyenler müzik yasağıyla ilgili hâlâ bir adım atılmamasına tepkilerini sürdürüyor. Müzik eseri sahiplerinin bağlı olduğu iki müzik meslek birliği ortak bir açıklama yaparak yasağın kaldırılmasını talep etti.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ve Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), yayımladıkları açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve ilgili bakanlara, 00.00’dan itibaren canlı müziğin yasak olmasıyla ilgili düzenlemeyi değiştirme çağrısında bulundu. Açıklamada “Yasaklar biterken, dünya iyileşirken müzik sektörü ve bağlı binlerce insan hâlâ yaralı. Artık müzik için de iyileşme vakti. Şu anda yürürlükte olan ‘gece saat 00.00’dan sonra canlı müzik yasağı’ndan müzik ve iş birliği içindeki tüm sektörlerin çalışanları olumsuz etkilenmekte. Bahar gelirken, müzik ve bağlı yüzlerce sektörün emek verenleri adına saat 00.00’dan sonra canlı müzik yasağının kaldırılarak gereğinin yapılmasını arz ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

İzmir’de eğlence sektörünün merkezlerinden Alsancak’taki kafe, bar ve restoran işletmecileri, ANKA’ya konuştu. Yetkililere, “Salgın sadece müzik yapılan yerlerde mi devam ediyor?” diye soran esnaf, müzik olmadığı için müşteri kaybettiklerini vurguladı. İzmir Gastronomi Yeme İçme Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Hami Torcu, “Stadyumlarda 50-60 bin kişi bir arada seviniyor, birbirine sarılıyor. Ancak müziğe sıra gelince ‘problem’ var” dedi ve ekledi: “Bu yasağın kalkması lazım. Mademki pandemi yasakları bitti, bunun da kalkması lazım. Yasal dayanağı ne bilemiyoruz. Geçen hafta Turizm Bakanı ‘İçişleri ve Sağlık Bakanı ile görüşüp sorunu halledeceğiz’ demişti ama halen netice yok. Müzik çalmıyoruz, insanlar da gece 12.00’de bu iş biteceği için gelmek istemiyor veya illegal yapan yerlere gidiyor.”

DEMEK Kİ MÜZİK İSTENMİYOR

Alsancak’ta 25 yıllık işletmeci olan Şinasi Taşdemir de pandemi döneminde zor günler geçirdiklerini anımsatarak şunları söyledi: “Maliyetler uçtu gitti. Bu işler gerçekten altından kalkılamayacak kadar ağır hale geldi. Çalışanlarımız var, kapatamıyoruz. Zaten pandemi döneminde 18 ay kapalı kaldık. Halen o yaraları saramazken bir de kısıtlamalar sürüyor. O kadar çok giderimiz var ki bunların altından kalkabilmemiz için biraz toleranslı davranılması lazım.”

Öte yandan KadıköySahne’nin işletmecisi Serkan Fidan, insanların yaşam şekline müdahale edildiğini vurguladı: “Teknik olarak performans mekânı olduğumuz için zaten çok geç saatlere kadar müzik yapmıyoruz, arada bir partiler yapıyorduk orada etkiledi bizi. Çünkü orası can simidiydi. Bizim konserlerde satışlar düşük oluyor. Partilerde en heyecanlı yerde bitirmek zorunda kalıyoruz. Saatleri 1 saat öncesine çektik 8 ve 9’ da yapıyoruz. İnsanların yaşam şekline müdahale ediliyor. Şöyle bir şey daha var, geçen gün Maslak’ta bir işim sebebiyle gece kulübüne gittim 11.30’da mekândan çıktım, bir baktım kapıda kuyruk var ama atıyorum Kadıköy’de gece 12’den sonra denetimler yapılıyor. Bölge bölge de yasak uygulamalarında kayırmacılık söz konusu, bu da eşitsizlik yaratıyor.”