HDK Eğitim Meclisi’nden Melike Koçak: Bilim, sanat ve felsefeden uzak olmayan, hayatın her alanında özne bireylerin yetişeceği bir okul modeli hedefliyoruz

Tekçiliğe karşı boykot

SERBAY MANSUROĞLU - serbaymansur@birgun.net

Cuma günü yapılacak okul boykotu öncesi BirGün’e konuşan HDK Eğitim Meclisi’nden Melike Koçak nasıl bir eğitime karşı çıktıklarını, boykotun amacını ve üzerine çalıştıkları eğitim modelini anlattı:

TEKÇİLİĞİ REDDEDİYORUZ

HDK ve HDP’nin boykota aktif katılım çağrısı oldu. Altını çizdiğimiz nokta tekçilik. Zorunlu din dersi dayatması, dil, cinsiyet, kimlik dayatması karşısında, “Din dayatma, dil dayatma, cinsiyet dayatma” çağrısıyla geçen pazar günü yapılan mitinge katıldık. Boykota da bu üç talebimizle katılacağız. Devlet eliyle bu dayatmaların yapılması, anadil hakkının engellenmesi, ders içeriklerinin belirlenmesi karşısında bir duruşumuz var. Bütün bunlar bizim bu eylem, etkinlik sürecine katılma gerekçemizi oluşturuyor.

MUHAFAZAKARLIĞIN KARŞISINDAYIZ

90 yıllık tekçi anlayışın son 10 yılda daha ağırlaştırılmış halini yaşıyoruz.  Mesela kadın ve erkeklik muhafazakar bir kimlik olarak geçmişte de dayatıldı. Ancak son 10 yılda bu dayatma ve baskıyı daha fazla hisseder olduk. Biz muhafazakar çizginin karşısında durmakta kararlıyız.

ÇİZGİMİZİ ORTAYA KOYACAĞIZ

HDP yakında ekolojik ve emek alanına dair görüşlerinin yanında eğitim alanına dair görüşlerini kamuoyu ile paylaşacak. Orada çizgimizi daha ayrıntılı ortaya koyacağız. Okulların özgür olmasından yanayız. Tek merkezden yönetilen okul modeli yerine öğretmen ve öğrencilerin beraber inşa edecekleri okullardan yanayız. Bizim demokratik okul anlayışımız bunu gerektiriyor. İnançlıların ve inançsızların birarada baskı altında olmadan eğitim alması, ders içeriklerinin cinsiyetçi öğelerden arındırılması ve ekolojik yönelimli hazırlanması gibi hedeflerimiz var.

ÖZNE OLAN BİREYLER

Bilim, sanat ve felsefeden uzak olmayan, kendi üzerine düşünen, dünyayı analiz eden, özgürlüğü savunan, biat kültürüne karşı çıkan birey ve hayatın her alanında özne haline bireylerin yetişeceği bir okul ve eğitim modeli hedefimiz var.