17 günlük tam kapanmada içki satışı yasaklanan tekel bayileri ile bakkallar açıklanan esnafa destek paketinden faydalanamayacak. 3 bin TL alacak bir berber ise “Tek seferlik 3 bin lira düşük bir rakam” dedi.

Tekel bayileri esnaf değil mi?

Berkay SAĞOL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen günlerde açıkladığı destek paketine göre salgından zarar gören esnafa destek için 5 bin ve 3 bin liralık hibe verilecek. Ancak salgındaki 17 günlük kapanma sürecinde içki satışı yasaklanan tekel bayileri, şimdi de esnafa destek paketinin dışında tutuldu.

İzmir Karşıyaka’da tekel bayisi olan Ahmet Aras, “İlk kapanmada geçen sene bize bir 25 bin TL kredi verdiler. O da destek değil zaten, kredi. Şu anda onun taksitlerini ödüyoruz. Şimdi açıkladıkları destek paketinden de yararlanamıyoruz. Odayla konuştuk, dernekle konuştuk hiçbir şey yok ortada. Hafta sonu açmamız yasak, 17 günlük kapanmada açmamız yasak. Bu biriken ödemeleri, kredileri, borçları ne yapacağız? Bakkallar açık olmasına rağmen saat kısıtlamalarından dolayı onlarda ciddi gelir kaybı yaşadı. Zaten büyük marketler bizi batırmak için fırsat kolluyor, bir de devlet açıkladığı destekten bizi muaf tutuyor. Gerçi 5 bin TL verse bile en fazla elektrik faturamı öderim ama onu bile vermiyor” dedi.

İzmir Konak’ta bakkalı olan ismini vermek istemeyen bir dükkân sahibi ise şunları kaydetti: “Saat kısıtlamasından dolayı aylardır erken kapatıyorum. Biz bakkallar olarak birçok işletmeye göre belki kapatmadık, çalışıyoruz ama ciddi anlamda gelir kaybımız var. Benim ödemelerim vardı gelirime göre planlamıştım ama özellikle kasım ayından beri kıpırdayamıyorum. Şimdi belki 5 bin TL destekten yararlanabiliriz diyordum ama onu da alamıyormuşum.”

İzmir Konak’ta berber dükkânı olan Hüseyin Çalış, “Berberler olarak ikinci grupta yer alıyoruz ve 3 bin TL destekten yararlanacağız. 1 Haziran’dan itibaren başvurular başlayacakmış. İzmir Berberler Odası’na yapacağız başvuru için ruhsatımızın fark edip etmediğini sorduğumda, odaya kayıtlı her berberin bu destekten yararlanacağını söylediler. Ancak henüz detayları kimse bilmiyor. Nasıl başvuru yapacağız, hangi belgeleri isteyecekler belli değil. Kaldı ki tek seferlik 3 bin TL düşük bir rakam. Ben asıl iş yapacağım dönemde bayram öncesinde kapattım dükkânımı. Ben günlük kazanıyorum ve 17 gün kapalı kaldım. Kira, stopaj ve faturalar hepsi işlemeye devam etti. Bir kısmını ödedim ama bazı ödemelerim hâlâ duruyor. 3 bin TL alırsam o borçlarımın bir kısmını kapatırım, en azından doğalgazım veya suyum kesilmez” diye konuştu.