Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, temel eğitim yönetmeliğinin detaylarını açıkladı. Tekin, Türkçe ortalaması 70 olmayan öğrencilerin sınıfı geçemeyeceğini duyurdu. Bakan Tekin ayrıca sosyal medyadan yaptığı açıklamada Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı'na ilişkin, “10 yıllık bir öğretmenin bir testle değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. Bu konuda hazırladığımız formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız” dedi.

Tekin, yeni düzenlemeyi duyurdu: Türkçe ortalaması 70 olmayan sınıfı geçemeyecek
Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir televizyon kanalında, temel eğitim yönetmeliğinin ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sınıf geçmede yeni düzenlemeyle ilgili detaylara değinen Tekin, "Belli derslerin ortalamanın üstünde olması gerekiyor. Temel eğitim yönetmeliğimizde Türkçe'den 70 alma zorunluluğu getirdik. Daha yönetmeliği yayınlamadık. Önümüzdeki hafta çıkacak. 70 ortalamayı tutturamayan geçemeyecek" dedi.

Bakan Tekin, açık liselerdeki yeni düzenleme sonrasında gelinen son durumu da paylaştı. Sınavların online değil yüz yüze yapılacağını hatırlattı. Tekin şunları kaydetti:

"Açık lise ile ilgili uygulamaya baktık. An itibariyle bizim tanımladığımız meşru gerekçeler, sebeplerle açık liseye kayıt yaptıran öğrenci sayısı çok azalmış durumda. Yaklaşık 10 bin kayıt yaptıran öğrenci var. Aldığımız tedbirin kamuoyunda pozitif karşılık bulduğunu ve doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor. Bu yıl açık lise sınavları da yüz yüze olacak."

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin de "Benim arzum, isteğim şuydu. Bütçe kanunu geçmeden rakamlar belli olursa atama sürecini başlatırız. 3 ay içerisinde yeni eğitim yılı başlarken arkadaşlarımızı başlatırız diye düşünmüştüm bunu da açıklamıştım. Bunu da ilgili bakanlarla paylaşacağız" bilgisini verdi.

UZMAN ÖĞRETMENLİK AÇIKLAMASI

Bakan Tekin ayrıca, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı'na ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Bu sınavın doğru olmadığını söyleyen Tekin, “10 yıllık bir öğretmenin bir testle değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. Bu konuda hazırladığımız formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız” dedi. 

Konuya ilişkin nihai çözüm için Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını beklediklerini belirten Tekin, şunları kaydetti:

"Öğretmenler Odası sohbetlerimizin en önemli konularından birisi kariyer basamakları oluyor. Bu konuda nihai çözüm için AYM’nin gerekçeli kararını bekliyoruz. Ancak kısa vadeli önümüzdeki sınav için küçük bir düzenleme planlıyoruz. Eğer daha önceki gibi test sınavı yaparsak, bu sınavın bir mali yükü var. Ayrıca en az 10 yıllık bir öğretmenin bir test sınavı ile değerlendirilmesini de doğru bulmuyorum. O yüzden bu konuda hazırladığımız bir formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız. Hem kanundaki sınav zorunluluğunu aşacak, hem sınav ücreti sıkıntısını ortadan kaldıracak ve hem de genel politikalarımızla uyumlu hızlı çözüm üretmiş olacağız. Böylece öğretmenler odası sohbetlerimizden bir talebi daha hayata geçirmiş olacağız."