F Tipi cezaevlerinde sürekli artan keyfi uygulamalar şaşırtmaya devam ediyor. Tutuklular...

F Tipi cezaevlerinde sürekli artan keyfi uygulamalar şaşırtmaya devam ediyor. Tutuklular şimdi de açık görüş yasağı ile karşı karşıya...

 

Siyasi tutuklu ve hükümlülere uygulanan işkence ve baskılarla gündeme gelen Tekirdağ F Tipi cezaevinde 10 Aralık 2010 günü cezaevi ikinci müdürü Ali Haydar Ak ve gardiyanlar tarafından KCK davası tutuklusu Şehmuz Avcı’ya yapılan saldırıda kolu kırıldı. Cezaevi ikinci müdürü ve 20 gardiyan hakkında Tekirdağ Savcılığına şikâyet dilekçesi gönderen Avcı, cezaevi idaresi hakkında dava açılmasını sağladı. Dava sonucu 2 gardiyan görevden uzaklaştırıldı. Bunun üzerine cezaevi yönetimi Avcı’ya 3 aylık açık görüşe yasağı getirdi.

HEM İŞKENCE HEM GÖRÜŞ YASAĞI

Şehmuz Avcı’nın abisi Azat Avcı, idarenin kararını 27 Nisan 2011 günü açık görüş için cezaevine gittiği sırada haberdar oldu. Cezaevinde kardeşiyle açık görüş yapamadığını aktaran Azat Avcı, “Kardeşimle kapalı görüşme yapmak zorunda kaldım, o da bu karardan habersizdi. Görüş çıkışında oradaki bir gardiyana neden böyle yasak getirildiğini sorduğumda bana ‘siz de bizi mahkemeye vermeseydiniz’ dedi. Hem kolunu kırıyorlar hem de açık görüş hakkını gasp ediyorlar” şeklinde konuştu.

Tekirdağ F Tipi Cezaevi idaresinin benzer şekilde birçok keyfi uygulaması olduğuna dikkat çeken Avcı’nın avukatı Asiye İlker ise “Danıştay artık disiplin cezası almış tutuklu ve hükümlere açık görüş yasağının da verilebileceğine karar verdi. Bunu fırsat bilen Tekirdağ F Tipi cezaevi görülen o ki hemen uygulamaya geçmiş” dedi. Şehmuz Avcı’ya verilen cezaya itiraz için infaz hakimliğine başvuracaklarını söyleyen İlker “Bu yaptırım ceza içinde ceza anlamına geliyor ve cezaevi idaresinin siyasi tutuklu ve hükümlülere yönelik intikamcı yaklaşımını açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Geçtiğimiz ay Tekirdağ Asliye ceza mahkemesinde görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti, 20 gardiyandan sadece 2’sine görevden uzaklaştırma cezası verdi. Duruşmaya gelmeyen 7 gardiyanın dinlenmesi kararıyla dava 19 Mayıs 2011 güne ertelenmişti.