Toplu Sözleşme Teklifi KESK İzmir Şubeler Platformu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından paylaşılan toplu sözleşme teklifi için basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istedikleri vurgulandı. Fethiye'de de kamu emekçileri meydandaydı.

"Teklifte yoksulluk sınırı esas alınmalı"

GÖZDE KOÇ

KESK İzmir Şubeler Platformu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından paylaşılan toplu sözleşme teklifi için Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanan toplu sözleşme teklifine göre; kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşlarında 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5 +yüzde 6, 2023 yılı için ise yüzde 6 +yüzde 6 artış önerilmişti.

Eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “Teklif açıklanırken her zaman olduğu gibi ‘büyüyen Türkiye’de işçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik, ezdiremeyeceğiz. Hedeflenen enflasyon, büyüme rakamlarına ulaşacağız’ nakaratı tekrar edilmiştir. Büyümeden sermayeye değil, emekçiye kaynak istiyoruz. Vaatlere Karnımız tok, icraat İstiyoruz. Öte yandan Çalışma Bakanı’nın konuşmasında maaş artışı dışında sadece 3600 ek gösterge ve sözleşmeli istihdam, konularına sadece birkaç cümle ile değinilmiştir. Gerçek enflasyon rakamları esas alınmalıdır. Öncelikle KESK olarak 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yıllardır biriken yüzlerce sorunu orta yerde dururken sadece bir kaç başlığı içeren üstelik vaat niteliğini aşmayan bir yaklaşımın ‘Toplu Sözleşme teklifi’ gibi sunulmasını kınıyoruz. Teklifte yoksulluk sınırı esas alınmalı ” diye konuştu.

TÜİK verilerinde gerçek hayat pahalılığının yansıtılmadığını belirten Güven, döviz ve altın fiyatlarına, açlık ve yoksulluk sınırı verilerine bakılması gerektiğini söyledi:

“-2012’de başlanan Toplu Sözleşme sürecinden bugüne aradan geçen 9 yılda ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan dolar 450 dolar azalmıştır.

-Yine son dokuz yılda hem açlık hem de yoksulluk sınırı yüzde 216 artarken en düşük maaşta yaşanan artış %174’te kalmıştır.

-Son beş yılda ortalama maaşla alınan çeyrek altın sayısı 6,5 adet azalmıştır.

-Yine en düşük maaş ile alınan dolar son iki yılda 84 dolar azalmıştır.

-Son iki yılda asgari ücret yüzde 40 artarken kamu emekçilerinin maaşlarında yaşanan artış %29,85 ‘te kalmıştır.

-Son iki yılda temel tüketim maddelerinin fiyatlarında yaşanan artış yüzde 70’i aşmıştır.”

FETHİYE’DE DE AÇIKLAMA YAPILDI

teklifte-yoksulluk-siniri-esas-alinmali-915075-1.

Öte yandan KESK Şubeler Platformu Fethiye Şubesi, Fethiye Devlet Hastanesi önünde, TİS talepleriyle ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Yapılan açıklamada, “Taleplerimizi görmezden gelen, bizleri yok sayan, sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı kabul etmiyoruz. Bu yeni bir ‘satış’sözleşmesidir. Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulu’nun kararlara mahkûm eden göstermelik kapalı kapılar ardında yürütülen toplu pazarlıklara ‘satış sözleşmelerine’ artık yeter deme, bir araya gelme zamanı geldi mi? Çalınan yıllarımız, emeklerimize karşılık bir lütufmuş gibi küçük kırıntıların sunulduğu toplu görüşme gösterileri ve bu sahte başarı öykülerine karşı gerçek grevli toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi hep birlikte sürdürmeye kararlıyız” ifadelerine yer verildi.