Soma'da madenciyi tekmeleyerek akıllara kazınan Yusuf Yerkel'in Frankfurt Başkonsolosluğu'na Ticaret Ataşesi olarak atanması Almanya'da da tepki çekti.

Tekmeci Yusuf Yerkel'in diplomatlığa atanmasına Almanya'da tepki yağıyor

BİRGÜN / FRANKFURT

Polis tarafından yere yatırılmış olan protestocu maden işçisini tekmeleyerek tarihe geçen Yusuf Yerkel‘in üst düzey diplomat olarat Türkiye‘nin Frankfurt Başkonslosluğu‘na atanmasına tepkiler sürüyor.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyesi Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel, konuyla ilgili açıklamasında "Frankfurt‘ta Bay Yerkel gibi bir kişiye hoş geldin diyemem“ dedi. Frankfurt ve çevresinde faaliyet gösteren çeşitli demokratik kitle örgütlerinin ve işçi sendikaların ortak eylemlerle Yerkel‘in Frankfurt‘ta Ticaret Ataşesi olarak atanmasını protesto etmeye hazırlandıkları öğrenildi.

Bu arada Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’na (DİDF) bağlı İşçi ve Gençlik Derneği de bir protesto açıklaması yayınlayarak atama kararının geri alınmasını talebinde bulundu.

Hessen Eyalet Meclisi‘ne ilk kez 2008 yılında, 1993-2014 yılları arasında da önce Frankfurt Yabancılar Meclisi‘ne daha sonra da İl Genel Meclisi‘ne defalarca seçilen, önümüzdeki ay da Federal Almanya‘nın yeni cumhurbaşkanını seçecek olan Federal Konge üyesi olan Yüksel‘in konuyla ilgili açıklaması özetle şöyle:

tekmeci-yusuf-yerkel-in-diplomatliga-atanmasina-almanya-da-tepki-yagiyor-966013-1.

"Türkiye elbette Almanya‘daki diplomatik temsilciliklere kimin atanacağına kendisi karar verebilir. Ancak Soma‘da 300‘den fazla yeraltı maden işçisinin yaşamını yitirdiği maden kazasında, ölenlerden birinin yakınını acımasızca tekmeleyen birinin, Türkiye‘nin ticari ilişkileriyle ilgili diplomatik bir görev için Frankfurt‘a atanması kabul edilemez. Bu nedenle Frankfurt‘ta Bay Yerkel gibi bir kişiye ‚hoş geldin‘ diyemem. O kamuoyunda Soma‘daki felaketle ilgili devlet politikasına ilişkin bir semboldür. Bu atamayla Türkiye‘nin Frankfurt Başkonsolosluğu‘nun Hessen eyalet kurumları ve buradaki firmalarla iyi ilişkilerinin zarar görmemesini umuyorum. "

Frankfurt İşçi ve Gençlik Derneği‘nin açıklamasında atama kararının geri alınmaması durumunda “sessiz kalınmayacağı” belirtildi.

Derneğin açıklamasında şöyle deniliyor:

“Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin öldüğü maden faciasından sonra protesto eylemi yapan maden işçisini tekmeleyen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’in kentimiz Frankfurt’a ‘Ticaret Ataşesi’ olarak atanmasını şiddetle kınıyor ve bu atamanın derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Atama kararı geri alınmadığı takdirde buna seyirci kalmayacağımızı şimdiden ilan ediyoruz.

Basından yer alan haberlerde de görülebileceği gibi, emekçi düşmanı Yerkel, Frankfurt’a atanmakla her açıdan emekçiye attığı tekme nedeniyle Erdoğan tarafından ödüllendirilmiştir.

Frankfurt ve çevresinde Türkiye kökenli işçi ve emekçilerin çıkarlarını savunan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’na (DİDF) bağlı İşçi ve Gençlik Derneği olarak bu atamaya sessiz ve seyirci kalmayacağız.
Kentimizin bütün emek ve demokrasi güçleriyle, sendikalarıyla, antifaşist güçlerle birlikte maskesi düşmüş bu işçi ve emekçi düşmanının yüzünü herkese göstereceğiz.“