Herkese merhaba! Bundan böyle ‘şimdilik’ iki haftada bir otomobil, motor sporları ve sektörün diğer oyuncularıyla ilgili yazılarımla karşınızda olacağım

Tekno Safari: Otomobil

Timur Akkurt  timur@teknosafari.com @timurakkurt

Herkese merhaba! Bundan böyle ‘şimdilik’ iki haftada bir otomobil, motor sporları ve sektörün diğer oyuncularıyla ilgili yazılarımla karşınızda olacağım. Uzmanlık alanım teknoloji olsa da bildiğiniz gibi artık teknoloji her alanda o kadar çok hayatımızda. Bunlardan biri de otomotiv sektörü. Yakıtlarda kullanılan teknoloji, araçların tasarımlarında, aksamlarında, yönetilmesinde teknoloji o kadar öne çıkmış durumda ki. İşte bu noktadan sonra benim ilgi alanımın içerisinde de olmaya başladı. Son çıkan arabalarda işletim sistemi bile var. Android işletim sistemli arabanız ile seyahat ederken o sizin için tüm detayları hallediyor. Ayrıca araç ile ilgili bir sorun olduğunda da servisinizle iletişime geçip ‘neresinin ağrıdığını’, hangi dişlinin durumunun fena olduğunu rapor ediyor. Hal böyle olunca teknoloji uzmanı olarak otomobil yazabilmem normal. Kimi zaman sizin için araçları test edeceğim, kimi zaman dünyadaki gelişmeleri aktarmaya çalışacağım. İşte onlara güzel bir örnekle başlayalım.

DOMATESTEN OTOMOBİL YAPACAKLAR!
Amerikan otomobil devi Ford ve gıda devi Heinz güçlerini çok enteresan bir proje için birleştirdi. Domates lifinden otomobil yapmayı planlayan şirketler bakalım bu projelerinde başarılı olabilecekler mi? Projeyle ilgili Ford şirketi uzmanlarından Hellen Lie, Reuters ajansına yaptığı açıklamada; parçaların görsel olarak şık görülmeyeceğinden şimdilik sadece kaporta altında veya şasinin alt kısmında bulunan parçaların domates lifinden üretileceğini belirtti. Projede şimdilik,otomobillerin plastik parçalarında, ketçap üretiminden geriye kalan kuru domates kabukları kullanılacak.
Uzmanlar ayrıca, şirketin yeni malzeme üretiminde domatesin yanında Hindistan cevizi, pirinç kabuğu, hindiba kökü ve ağaçlardan da yararlanmayı planlıyor. Bitkisel plastik üretimi konusunda yaklaşık iki yıldır çalışan Ford şirketi Heinz, Coca-Cola, Nike ve Procter&Gamble gibi şirketlerle işbirliği yapıyor. Plastik üretiminde petrol ürünleri yerine bitkisel hammaddelerin kullanılması çevreye verilen zararı da azaltacak. Koku konusunda bir açıklama yapmayan şirket umarız bu sorunu çözmüştür. Eğer çözmedilerse, belki hatırlayanlarınız vardır. Anadol otomobillerin eşekler, inekler tarafında yendiği bir dönem geçirmiştik.

***

Otomobil dünyasından kısa kısa...

Kocaeli Otomobil Sporları (KOSDER) tarafından Kartepe Belediyesi sponsorluğunda organize edilen 2014 Türkiye Tırmanma Şampiyonası nın 5. Ayağı 19-20 Temmuz tarihlerinde Kartepe’de gerçekleştirilecek. 6 km. uzunluğundaki parkurda iki çıkış olarak düzenlenecek organizasyon, 19 Temmuz 2014 Cumartesi günü 14:30 – 17:00 arası, teknik kontrolun ardından başlayacak. 20 Temmuz 2014 Pazar günüyse, 10:00 ile 12:30 arası antrenmanların ardından 1. çıkış saat 14:00'de, 2. çıkışsa 16:00’da yapılacak. Vaktiniz olursa 'gidin' derim, heyecanlı bir pazar olacak gibi görünüyor.

•Brisa, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde Tip Onay Belgesi’ne (Type Approval Certificate) sahip 1,3 tonun altındaki M1 ve N1 sınıfına ait hafif ticari araçlarda 1 Kasım’dan itibaren zorunlu olacak lastik basınç kontrol sistemi düzenlemesine destek veriyor.

•Lastik basınç izleme sistemi, yeni tip onay alacak M1 ve N1 araçlarda 1 Kasım 2012’den itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. Tip onayı mevcut M1 ve N1 yeni araçlarda ise 1 Kasım 2014’te zorunlu olacak uygulamayla standart hale getirilen lastik basınç kontrol sisteminde sürücü, lastik basınçlarındaki azalmayı veya havası hızla inen bir lastiği ekranında anında görüp, gerekli müdahaleyi yapabiliyor.

•Goodyear'ın Peugeot ile gerçekleştirdiği sadece Goodyear'a özel olarak dört lastik alan son kullanıcıya dağ bisikleti hediye kampanyası başladı. Kampanya, 01-31 Temmuz tarihleri arasında Peugeot yetkili servislerinde geçerli.
•Amerikan otomobil üreticisi Chrysler, tüm dünyadaki 895 bin SUV tipi aracını, güneş siperliklerindeki ışıklı aynalarındaki teknik bir sorun nedeniyle geri çağırıyor. Chrysler'in geri çağırdığı araçların 651 bini ABD'de, 45 bini Kanada'da, 23 bini Meksika'da, 175 bini de diğer ülkelerde bulunuyor.

•Skoda, yaklaşan bayram öncesinde yola koyulacak Skoda sahipleri için 'Yaz Bakım' kampanyasını uzattı. Tüm Skoda müşterilerinin yararlanması için yetkili servislerde listesine ulaşabilecekleri Skoda orijinal bakım parçalarında, motor yağlarında ve işçilikte yüzde 20 indirim uygulanacak kampanya, 26 Temmuz'a kadar sürecek. Ayrıca tüm Skoda sahiplerine ücretsiz check-up hizmeti sunulacak.

İlk hafta için hafif bir ısındırma turu ile başladık. İlerleyen haftalarda ilginizi çekeceğini düşündüğüm haberler ile karşınızda olacağız. İki hafta sonra
Tekno Safari/Otomobil köşesinde görüşmek üzere.