Teknoloji dünyasından detoks

TİMUR AKKURT timur@teknosafari.com

Nisan ayı başladığından beri 15-20 gündür bir nebze durgunlaşan teknoloji alemi epey hareketlendi. Ben de bu hafta genel bir toparlama yapmak istedim. Bunlardan en çok dikkat çekeni Siri. Apple’ın kişisel asistanı Siri, iOS işletim sistemleri geçen hafta yayınlanan bir güncellemeyle birlikte hem çok daha stabil oldu hem de pek çok yeni özellik kazandı. Sosyal medyada pek çok kişinin eğlencesi haline gelen işletim sisteminin içinde bulunan bu kişisel asistan iki yıldır Türkçe konuşmuyordu. Gelen son güncellemeyle bu özelliği kazandı. Aslında çok faydalı olabilen bu özelliği biz ilk tanışmanın şerefine biraz eğlenceye çevirdik. Resimlerde bununla ilgili birkaç örnek görebilirsiniz. Hemen söyleyeyim bu yapay zekâ, bildiğiniz karakter sahibi. Farklı Siri’ler ile konuşma şansım oldu hepsi ayrı kafada ve tavırda. Unutmadan Siri aynı zamanda da öğrenebiliyor yani zaman geçtikçe birbirimizi daha iyi tanıyacağız... Bu arada Windows’un kişisel asistanı Cortana da pek akıllıymış diye duydum. Hatta Siri’den bir adım önde olduğu da söyleniyor. Temmuz ayında da onunla tanışacağız bakalım o zaman ikisinin karşılaştırırız.

GALAXY S6 TÜRKİYE'DE
Samsung’un mart başında Barselona’da dünyaya tanıttığı bu yılın en yüksek performanslı telefonu, dün dünya ile aynı anda Türkiye pazarına girdi. Üst seviye telefonlar arasında müthiş bir rekabet var. Samsung bu alanda S6 ve S6 Edge gibi iki telefonuyla yer alacak. Genel özelliklerini kısaca anlatayım. 5.1 inç ekrana sahip. Ekranların büyüdüğü dönemde daha makul bir boyla piyasaya çıkması bence iyi olmuş. Herkes büyük telefon kullanmaktan hoşlanmıyor malum. Ekran 2K yani neredeyse, HD kalitesinin iki katı. Bu çok güzel bir görüntü ve netlik sağlıyor. Tek kötü yanı bir o kadar da pil tüketimini artırmış durumda olması. 2550 mAh batarya ile gelen telefon ekranı yüzünden biraz pil sıkıntısı yaşatacak gibi görünüyor. Bununla birlikte kutusundan çıkan hızlı şarj adaptörüyle bu açığı kapatmaya çalışmışlar. Çok kısa bir sürede tam dolu hale gelebiliyor. Sokaklarda zor duruma düşülebilir tabii ki. Fotoğraf makinesi geçekten çok başarılı. Bazı durumlarda objektife ışık direkt geldiğinde kırılma yapıyor ama 1.9 diyafram açıklığına sahip olması ışığın yetersiz olduğu durumlarda ciddi kalite sağlamış. 4K video çekebiliyor. 16 MP arka kamera sensörü 5 MP ön kamera sensörü olan cihaz kendi üretimi olan 8 çekirdekli güçlü bir işlemciye sahip. Yaklaşık 2500 TL fiyatla piyasada olacak S6 zorlu rakipleri karşısında bakalım ne kadar ilgi çekecek, birlikte göreceğiz.

iPAD 5. YAŞINA GİRDİ
Pek çoğumuzun hayatında olan bu çok işe yarayan kimi zaman oyun oynadığımız kimi zaman işlerimizi gördüğümüz akıllı cihazların en tanınmışı iPad çıkalı 5 yıl olmuş. Apple güzel bir kronoloji çalışmasıyla bu gelişmeleri derlemiş. Çok ilginç detaylar var, bir iki örnek vereyim:
* 31 Mayıs 2010: Apple 60 günden kısa sürede iki milyon iPad sattı.
* 28 Mart 2011: Başkan Obama, “iPad’im var” dedi.
* 6 Mart 2011: P. Diddy, iPad kontrolündeki süper yatıyla açıldı.
* 13 Aralık 2011: Federal Havacılık İdaresi iPad’lerin kokpitte ve tüm uçuşta kullanılmasına izin verdi.
* 26 Ekim 2013: San Francisco’daki De Young Müzesi David Hockney’in iPad sanatını tanıttı.
* 6 Şubat 2015: Yaşanan bir elektrik problemi nedeniyle pilot ve eşi iPad kullanarak güvenli mecburi iniş yaptılar.