Teknolojinin tutsağı değil, efendisi olun

TİMUR AKKURT timur@teknosafari.com

Lansman yağmuru devam ediyor. Geçen hafta o kadar yoğundu ki gazeteye yazımı yazacak vakit bulamadım. Londra’da Qualcomm’un yeni teknolojilerini tanıttığı bir etkinliğin ardından geçtiğimiz hafta mobil dünyanın en önemli etkinliği olan ve Barselona’da yapılan MWC2015’e katıldım. Önümüzdeki günlerde de pek çok etkinlik ile yeni teknolojiler tanıtılmaya devam edecek. Ben bu hafta size geçtiğimiz iki haftayı mümkün olduğunca özetlemeye çalışacağım.

Qualcomm ile başlayalım. Mobil teknolojinin en önemli bileşenlerini üreten firmanın adını belki günlük hayatımızda pek görmüyor ya da duymuyoruz. Onlar kullandığımız pek çok cihazın işlemcilerini, 3G-4G gibi hayatımızın artık olmazsa olmazı mobil internet altyapılarını geliştiriyor. Yılda 5,5 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yapıyor. 3G dahil 10 binin üzerinde patente sahip olan şirket son yeniliklerini bir deneme günü düzenleyerek basına tanıttı.

2015 yılında pek çok mobil cihazın kullanacağı Snapdragon 810 işlemcilerinin performansını deneyimledik. Görülen o ki artık daha az pil tüketen daha yüksek performansa sahip bu işlemciler mobil dünyadaki savaşı gittikçe kızıştıracak. Oyun oynamak, çoklu uygulamaları kullanmak artık cihazları daha performanslı hale getirecek bu işlemci ile kullanışlı hale getirecek. Burada bir parantez açmak lazım. Mobil pazarın önemli oyuncularından Samsung bu yıl amiral gemisi tabir edilen en üst segment ürününde Snapdragon kullanmayarak önemli bir adım attı. Bakalım Samsung kendi geliştirdiği işlemcisiyle önceki yıllarda yakaladığı performansı yakalayabilecek mi? Merakla takip ediyor olacağım. Bir yandan son dönemin iddialı markası HTC bu yılki en önemli modeli HTC One M9’da Snapdragon 810 işlemcileri kullanarak karşı adım attı.

Qualcomm yüksek hızlı internet ile ilgili yaptığı denemeleri de görme şansımız oldu. Londra’nın en önemli spor merkezlerinden Wembley Stadyumu 4G/LTE bağlantısı için özel olarak seçilmiş ve bir işbirliğine gidilmiş. TV yayıncılığının çalışma modeli değişmek üzere diyebiliriz. Zira yüksek hızlı video yayınını bu teknoloji ile yapmak mümkün. Canlı yayınla cep telefonunuzdan HD kalitesinde gönderilen görüntüler takipçileriniz tarafından ya da bir TV kanalı tarafından rahatlıkla kullanılabilecek. Tek sıkıntı aynı anda pek çok kişinin bunu yapması halinde bir sıkıntı olacak mı? Wembley’de kurulan altyapı sayesinde bu olmayacakmış ancak heryere bu kadar güçlü altyapı kurmam mümkün mü? Bir başka değişle operatörler bu kadar yatırımı yapar mı? Zamanla hepsini göreceğiz.

Ben Barselona’da HTC ve Samsung’un lansmanlarına da katıldım. HTC One M9 gerçekten çok şık ve yüksek performansa sahip bir üst seviye ürün. Lansman sonrası yaptığım ön incelemede kaliteli bir ürün geldiğini gördüm diyebilirim. Fiyat olarak baktığımızda da üst seviye olan bu telefonun adet olarak ne kadar başarı yakalayacağını da merak ediyorum. Samsung Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge ürünlerini incelediğimde açıkcası S6 beni heyecanlandırmadı. S6 Edge için aynı şeyi söylemeyeceğim, zira tasarımı ve iki yanı kıvrık ekranıyla beni etkiledi. Samsung bu iki ürünü neden aynı anda tanıttı onu anlamadım o ayrı. Pek çok insanın S6 mı S6 Edge mi alayım dediğinde, Edge modelini tercih edeceğini düşünüyorum. Bu da S6’nın satışlarını olumsuz etkileyebilir.

Cep telefonları arasında yaşanan bu rekabet aslında amiral gemi diye tabir edilen ürünlerde değil, orta seviye dediğimiz ürünler arasında geçekleşmekte. Pahalı modeller prestij ağırlıklı piyasaya çıkan ürünler aslında. Çok adetli satışların tamamı orta seviyede gerçekleşmekte. Tabii ki üst seviye satışları da çok önemli ancak pek çok kullanıcı üst seviye cihazlara bakarak, bütçesine uygun orta seviye cihazları almayı doğal olarak tercih etmekte. Pazarda üst seviye cihazı iyi algı oluşturan markaların diğer cihazlarını satması daha kolay olmakta.

HTC One M9 dışında beni çok daha heyecanlandıran, bir sanal gözlük üzerinde çalıştığını da bu toplantıda duyurdu. Üstelik oyun dünyasını hedefleyen bu gözlük yıl sonuna doğru ortaya çıkabilir. Çok mantıklı işbirlikleri ile yoluna devam eden HTC’nin bu alanda güzel işler yapabileceğini söyleyebilirim.